• Početna>
  • Vesti>

Bocan-Harčenko: Podrška Zapada zaoštrava sukob na KiM, zastrašujući napadi tokom božićnih praznika

Foto Tanjug

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da podrška Zapada dovodi do zaoštravanja konflikta u Ukrajini i u, kako je rekao, “nepriznatoj republici Kosovo”.

U saopštenju ruske ambasade u Beogradu koju potpisuje Bocan-Harčenko navodi se da su nekolicina predstavnika EU koji su, čini se, pokušali da komentarišu zločine na KiM, zataškavaju okolnosti onoga što se dogodilo.

Dele odgovornost za nastavak politike Prištine zastrašivanja srpskog stanovništva i posledično, njihovog proterivanja sa ove teritorije”, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Tas.

Isto tako, Zapad zatvara oči pred tragedijom u Donbasu i varvarskim granatiranjem civila od strane ukrajinskih radikala, istakao je Bocan-Harčenko.

“Kijevski režim je ubio mnogo dece iz oružja koje su isporučile Sjedinjene Države i zemlje EU. Nehumanost Zapada je neograničena, kao i široko rasprostranjeno uživanje u svireposti njihovih štićenika”, ocenio je ruski ambasador u Beogradu.

Prema njegovim rečima, serija etnički motivisanih napada lokalnih Albanaca na Srbe na Kosovu i Metohiji tokom božićnih praznika, među kojima je i jedno 11-godišnje dete, je alarmantna i zastrašujuća.

“Prištinski radikali, predvođeni lokalnim premijerom Kurtijem, nastavljaju da podstiču srbofobična raspoloženja pod pasivnim okom Zapada. U tom kontekstu, želim da napomenem da je odbijanje snaga Kfora da udovolje zahtevu Beograda da pošalju srpske policajce i vojnike na Kosovo da osiguraju bezbednost sunarodnika po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN besramno preneto 6. januara uveče, neposredno posle napada kosovskog Albanca na srpsku decu”, zaključio je Bocan-Harčenko.

Comments

Pročitaj još