NATO: Trenutno imamo dovoljno prisustvo na Kosovu

Foto: alliance /sna

Severnoatlantski pakt (NATO) saopštio je da nije dobio nikakav zvanični zahtev sa Kosova za povećanje broja vojnika mirovnoj misiji KFOR, koju predvodi.

Zvaničnik NATO-a je za Radio Slobodna Evropa naveo da KFOR trenutno ima neophodne kapacitete da obezbedi bezbednost i slobodno kretanje za sve građane, na osnovu svog mandata.

“KFOR ostaje u potpunosti sposoban da ispuni misiju u skladu sa mandatom određenim od Ujedinjenih nacija”, rekao je zvaničnik NATO-a.

Ovakav stav usledio je nakon poziva kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je zatražio da NATO poveća broj mirovnih trupa na Kosovu, posle nedavnih tenzija na severu Kosova.

“Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme poboljšalo bi bezbednost i mir na Kosovu i u celom regionu Zapadnog Balkana”, rekao je Kurti za nemački list Die Welt 1. januara.

Upitan da li će NATO razmotriti eventualni zvanični zahtev Vlade Kosova za povećanje kapaciteta, zvaničnik NATO-a je rekao da je “svaka promena u prisustvu NATO-a zasnovana na određenim okolnostima i uslovima”.

“Trupe KFOR-a pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako su stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja ugroženi”, rekao je zvaničnik NATO za RSE.

U dodatnom osvrtu na Kurtijev poziv, još dodaje da je NATO već decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je misija KFOR-a, sa skoro 4.000 vojnika, “najopipljivija demonstracija ove posvećenosti”.

Snage mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR, raspoređene su na Kosovu nakon završetka rata 1999. godine sa ciljem garantovanja bezbednosti.

Comments

Pročitaj još