• Početna>
  • Vesti>

Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici: Gradeći mir u sebi, gradimo ga i sa braćom našom

Foto: Radio Mitrovica sever

Večernjom službom, osvećenjem i paljenjem badnjaka i velelepnim vatrometom,  večeras je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo Badnje veče.

Službu je služilo sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija, uz sasluženje Crkvenog hora „Branislav Nušić“, a u prisustvu velikog broja vernika.

Obraćajući se okupljenom narodu, protojerej stavrofor Milija Arsović podsetio je na prethodnih šest nedelja posta, tokom kojih se narod molio, suzdržavao i obraćao Bogu za radost, zdravlje i spasenje, svoje i svojih porodica.

„Trebalo bi da gradimo mir, da najpre mi, pojedinačno budemo mirni da nosimo mir i radost sa sobom, a onda da gradimo mir i sa braćom našom, sa porodicom našom da budemo radosni kao što je to skrušeni Bogomladenac koji se rodio u vitlejemskoj pećini, tražio od svih nas. Neka bi Gospod Bog dao da zaista imamo mira. Gradeći mir, imaćemo i njega i radost od samog Boga. Da se radujemo, da slavimo ovakve velike praznike još mnogo, mnogo godina“ rekao je prota Milija.

Nakon paljenja badnjaka, Crkveni hor „Branislav Nušić“ održao je prigodan božićni koncert u hramu Svetog Dimitrija. Praznično veče je nastavljeno u porti hrama, uz kuvanu rakiju i voće, koje je za građane obezbedila Crkvena opština Kosovskomitrovička i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Božićna liturgija u ovom hramu, biće služena sutra u 8h. I drugog i trećeg dana Božića, lliturgija će počinjati u isto vreme.

Comments

Pročitaj još