• Početna>
  • Vesti>

Sredstvima Kancelarije za KiM uređeno groblje u Đurakovcu u opštini Istok

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastavila je sa uređenjem srpskih pravoslavnih grobalja na prostoru Kosova i Metohije.

U opštini Istok, uz podršku privremenog organa, završeno je uređenje groblja u Đurakovcu koje se prostire na 48 ari i na kom se nalaze i ostaci Hrama Svetog Nikole iz 14. veka koji je porušen 1999. godine, kao i uređenje porte Hrama Sabora Srba Svetitelja u centru Đurakovca koji je bio zapaljen 1999. godine.

Prethodno, sredstvima Kancelarije završeno je uređenje i čišćenje pravoslavnog gradskog groblja u Piskoti u opštini Đakovica, a planirani su i radovi na održavanju i uređenju starog i novog groblja u Prilužju, kao i aktivnosti na uređenju pravoslavnog groblja u Dečanima.

Prethodno, sredstvima Kancelarije za KiM završeni su radovi na groblju u mestu Budisavci u opštini Klina, u mestu Ljutbunar u opštini Đakovica, kao i Dečanskom groblju .

Finansijska sredstva koja se opredeljuju odnose se na aktivnosti čišćenja, održavanja i obeležavanja grobalja, uređenje spomenika, uklanjanje korova, odnošenje šuta i smeća, popravku ograda, kapija i sanaciju kapela i druga tekuća održavanja, a u ovom poslu pored predstavnika Kancelarije za KiM i lokalne samouprave na terenu angažovana je i Srpska pravoslavna crkva, udruženja raseljenih lica…

S obzirom da su srpska pravoslavna groblja na prostoru KiM izložena učestalom skrnavljenju i pokušaju zatiranja, Kancelarija za KiM svake godine planira i obezbeđuje sredstva za njihovo uređenje.

Comments

Pročitaj još