Švedska preuzela predsedavanje Evropskom unijom

Foto: AFP

Švedska je juče, prvog dana 2023. godine preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije. Prioriteti predsedavanja ove države u narednih šest meseci biće bezbednost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, demokratske vrednosti i vladavina prava.

Švedska će tokom prve polovine godine voditi rad u Savetu EU i predstavljati svih 27 država članica u pregovorima sa drugim institucijama EU.

Predsedavaće na oko 2,000 sastanaka u Briselu i Luksemburgu, a oko 150 neformalnih sastanaka biće održano na lokacijama širom Švedske.

„Švedska preuzima predsedavanje u trenutku kada se Evropska unija suočava sa izazovima bez presedana. Zelenija, sigurnija i slobodnija Evropa je osnova naših prioriteta“, rekao je premijer Ulf Kristerson 14. decembra predstavljajući prioritete švedskog predsedavanja, navodi se na sajtu Saveta Evrope.

U dokumentima koje je švedsko predsedavanje EU objavilo o svojim prioritetima, ciljevima i ambicijama – proces proširenja i odnosi sa Zapadnim Balkanom, pominju se kao bezbednosno važna pitanja za Evropu.

„Dešavanja na Zapadnom Balkanu u bezbednosnom smislu važna su i za ovaj region i za Evropsku uniju“, naznačeno je.

Švedska po treći put predsedava Savetom Evrope, a sada je mandat preuzela od Češke. Članica je EU još od 1995. godine, a predsedavala je 2000. i 2009. godine.

U drugoj polovini ove godine, predsedavanje preuzima Španija.

Comments

Pročitaj još