• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture: Namera Prištine da kuću Džafera Deve proglasi centrom za kulturu falsifikovanje istorije

Povodom najava da Priština istrajava u nameri da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici proglasi centrom za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije najoštrije osuđuje takve projekte falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se navodi da projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

“U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost”, navodi Ministarstvo kulture.

Ministarstvo napominje da reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije “Skender-beg”, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

“Podsećamo da je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja, naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama”, stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Za projekat obnove kuće nacističkog saradnika Džafera Deve, koji je početkom godine izazvao burne reakcije, vlada u Prištini je za 2023. izdvojila 300.000 evra, prenosi Koha. Misije UNDP-a i EU su ranije ove godine obustavile restauraciju kuće kada je, kako su saopštili, utvrđena nacistička biografija Džafera Deve.

Comments

Pročitaj još