• Početna>
  • Vesti>

Petković: Imamo snažne garancije SAD i EU, Vučić zamolio Srbe da se povuku sa barikada

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je da je Srbija dobila snažne garancije od strane SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba i preneo da je predsednik Aleksandar Vučić zamolio Srbe da se povuku sa barikada.

“Svakako su najbolje vesti to što smo mogli i da čujemo da je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor. To je velika pobeda, pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer to pokazuje da Dejan Pantić nije kriv za to što je bio optužen, za nekakav terorizam. To je bio izraz političkog obračuna Aljbina Kurtija sa Srbima na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

Pantić će večeras biti sa svojom porodicom, potvrđeno je u Kforu i Euleksu, istakao je Petković.

Takođe, dodao je, na prostor centralne Srbije stigao je i Nikola Nedeljkovic, koga su sačekali njigovi roditelji.

Vučić posle 19 sa Srbima sa severa na Jarinju

Predsednik Aleksandar Vučić će se posle 19 časova sresti sa Srbima sa severa KiM kada ćemo videti i njihovu odluku da li će se povući sa barikada, rekao je Petar Petković.

“U 19 časova poleće helikopter kojim će predsednik Vučić otići da se sretene na administrativnom prelazu sa Srbima sa severa. U svakom slučaju u trenutku kada smo bili na ivici sukoba uspeli smo da sačuvamo mir i čekamo da vidimo kakava će biti odluka Srba sa severa. Kao i uvek kada smo imali dobre vesti mi ne seirimo, ali dobili smo jake garancije i to je ono što je važno i što treba svi da shvate da kada smo bili na čiodi da je Vučić uspeo da se izbori za mir i stabilnost”, rekao je Petković.

Nakon ovih zvaničnih izjava i garancija predsednik Vučić je vodio ozbiljan i težak sastanak sa predstavnicima Srba sa Svera Kosova kojima je predočio ove dokumente i izjave, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

“Zamolio je naše Srbe da se povuku sa barakada. Oni su rekli da samo njemu veruju a ne Aljbinu Kurtiju, i zamoilili  su da se vrate na sever Kosova i da predoče narodu ove garancije”, rekao je Petar Petković.

Ispunjen i treći zahtev Srba – garancije Kfora

Treći zahtev Srba sa KiM uključuje garancije Kfora koje je ta misija izdala kroz zvaničnu izjavu u kojoj se jasno kaže da KBS ne mogu na sever Kosova i Metohije bez prethodne saglasnosti komandanta Kfora s jedne strane, ali i četiri gradonačelnika predstavnika lokalnih zajednica sa Severa, rekao je Petr Petković. 

Ta izjava Kfora postaje jedna vrsta sporazuma, kaže Petković, i navodi da je do sada to bio sporazum između Prištine i NATO-a, imamo dogovor koji uključuje sve strane koja ukazuje na neophpodnost poštovanja svih dogovora i sporazuma iz Briselskog sporazuma.

U narednom periodu ćemo se boriti za ulazak Srba u prištinske institucije i Zajednicu srpskih opština, rekao je Petković. 

Petar Petković je rekao da u ovim nemogućim uslovima, kada smo bili na ivici sukoba, dobijamo garancije, to je najjače garancije što smo do sada imali kada je reč o ovim izjavama koje su došle od EU i SAD.

“Predsednik Vučić se borio za svaku zapetu da bi došlo do dogovora, da sačuvamo živote, juče je bio u Raški, razgovora su trajali duboko u ponoć, čuo se sa Lajčakom i Eskobarom”, rekao je Petković.

Dodao je da Srbi ne žele da trpe zulum Aljbina Kurtija.

“Dobili smo zvaničnu objedinjenu izjavu da se ispunjava drugi zahtev, gde je najvažniji deo da ne postoje spiskovi za hapšenje ili gonjenje Srba zbog učešća u mirnim barikadama”, rekao je Petković.

Predsednik Srbije se borio do poslednjeg slova, da ta reč bude deo zvnične izjave. Srbi ne veruju Kurtiju i znamo na šta je spreman zato što su bili na mirnim protestima, kaže direktor Kancelarije za KiM. 

Ovom izavom, naši ljudi su zaštićeni na barikadama, jače garancije od EU i od SAD da ne postoje liste za hapšenje Srbiji koji su na barikadama, kaže on.

To je velika pobeda srpskog naorda na KiM i Vučića koji je stao uz svoj narod kada je bilo najteže, nepokolebljivo je branio pravo, istakao je Petković.

Comments

Pročitaj još