• Početna>
  • Vesti>

Kfor: KBS potrebna dozvola komandanta Kfora za odlazak na sever

Foto: Radio Mitrovica sever

Kfor je saopštio da je “nakon izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice Vojske Srbije raspoređene u Raškoj oblasti, oko dva kilometara od administrativne linije sa Kosovom, korisno podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije”.

“U skladu sa postojećim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavesti štab Kfora samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1.000 metara od administrativne linije. Informaciju Kforu mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta Kfora i srpskih snaga bezbednosti”, piše u saopštenju.

Iz Kfora dalje navode da što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sever Kosova. Kfor, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova kao deo ovog procesa saglasnosti.

“Podsećamo da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma i pozivamo ih da to nastave. Kfor ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod našim mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i aktivnosti duž administrativne, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova”, zaključuje se u saopštenju Kfora.

Comments

Pročitaj još