• Početna>
  • Vesti>

Kurti održao sednicu Saveta bezbednosti: Čekamo akcije KFOR, ne vodimo dijalog sa kriminalnim grupama

Foto: KoSSev

Nakon sastanka sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je i sednicu Saveta bezbednosti Kosova povodom situacije na Severu Kosova i nedavnih incidenata. Kosovske institucije još uvek čekaju akcije KFOR-a u vezi sa barikadama, ali kosovske institucije ujedno „ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Iz kancelarije kosovskog premijera saopšteno je da su incidente na Severu izazvale „nelegalne strukture i kriminalne grupe, sa kojima koordinira i podržava Vlada Srbije i koji svim raspoloživim sredstvima deluju protivno Ustavnom poretku Kosova“.

Naznačeno je da su „pretnje i ove radnje rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe šire propagandu“.

„Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana , institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije EULEX i patrolnih jedinica KFOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da u ovih 17 dana, od kada su postavljene barikade, kosovske vlasti kontinuirano komuniciraju sa KFOR-om.

„Ponovljeno je da Kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da deluje, ali kao što je već poznato, čekamo akcije KFOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno se navodi da kosovska vlada i kosovske institucije „ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama“.

„Naglašeno je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne sme biti barikada“, dodaje se u saopštenju.

Neposredno pre održavanja sednice Saveta bezbednosti Kurti je održao sastanak sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, a upravo u vezi sa situacijom na Severu Kosova.

Comments

Pročitaj još