Božić po gregorijanskom kalendaru

Foto: /rastimougospodinu.com

Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

Širom planete proslavlja se praznik koji simbolizuje dolazak sina Božjeg na zemlju.

Kako uči hrišćanstvo, Isus Hristos rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Nadbiskup Nemet: Približimo se čudu koje ne poznaje granice

Beogradski nadbiskup i mitropolit, mons. dr Ladislav Nemet pozvao je, u Božićnoj poslanici, vernike da upute svoj pogled prema Vitlejemu.

“Promatrajmo čudo kako je Bog postao čovekom. Približimo se tom čudu koje ne poznaje granice, u kojem nema zla, već ima samo jednostavna, čista ljubav bez interesa. Isusovo rođenje svedoči nam o Božjoj snazi i o tome da je prihvatanje ljubavi snaga koja povezuje Boga i čoveka, te je izvor mira”, istakao je nadbiskup Nemet.

Jasle dočaravaju uslove u kojima je Hristos rođen 

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom. 

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka.

Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

“Otvorimo se božanskoj ljubavi koja se izliva na nas i darujmo je svojim bližnjima i svom najbližem okruženju. Neka ovaj blagdan bude obnova, obnova u ljubavi, metanoja, kako su znali govoriti prvi hrišćani. Božanska ljubav, koja je u Isusu došla među nas, neka nas osnaži i ohrabri kako laž i zlo u svetu, i među nama ne bi više trovali ljude, već nas primljena božanska ljubav sve ispunila radošću”, poručio je beogradski nadbiskup.

Mnoštvo božićnih obreda razlikuje se od mesta do mesta

Mnoštvo je božićnih obreda, koji se razlikuju od mesta do mesta, od države do države.

Za Meksiko recimo, tipična je Božićna priča poznata kao “pastorela”, kojom se započinje odbrojavanje do Božića.

Na zabavan način prepričava priču o rođenju Isusa, obogaćenu meksičkom tradicijom, istorijom, lokalnom muzikom i satirom.

Comments

Pročitaj još