Srbi 13. dan na barikadama, u podne protest u Rudaru

Foto: Radio Mitrovica sever

Srbi su već 13 dana na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić za koje kažu da će biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa Kosova i Metohije.

Mirno je ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane.

Veliki narodni protest Srba sa severa Kosova i Metohije najavljen je za danas (četvrtak, 22. decembar) u podne, kod krsta u Rudaru.

Povod za ovaj protest je poslednja izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija za koju iz Kriznog štaba procenjuju da poziva “na nestanak srpskog naroda”, kao i izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorn Rodea, u kojoj navodi predstojeći Božić, kao eventulni rok do kog bi trebalo ukloniti barikade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Kosovu i Metohiji suočavamo sa velikim bezobrazlukom koji dolazi od zapadnih sila, jer traže od Srba da uklone barikade i vrate se u institucije, umesto da prvo formiraju Zajednicu srpskih opština.

Vučić je naveo i da se Kfor na Kosovu i Metohiji ponaša mnogo korektnije od nekih zapadnih vlada, mada očekuje negativan odgovor na zahtev Beograda za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga.

Comments

Pročitaj još