• Početna>
  • Vesti>

Ristuća: Strane na Kosovu da omoguće slobodu kretanja

Foto: Fejsbuk / KFOR

KFOR je pozvao sve strane na Kosovu da se „konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja“, istakavši da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga. 

„KFOR pomno prati situaciju na severu Kosova. KFOR ima pun kapacitet, uključujući i osoblje, da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na celoj teritoriji Kosova, prema svom mandatu zasnovanom na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine“, naveo je za N1 komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća.

On dodaje da je KFOR od oktobra ojačao svoje prisustvo, uključujući ovonedeljne dodatne vojnike i patrole na severu Kosova.

„Očekujemo da svi akteri blisko sarađuju sa KFOR-om i da se uzdrže od provokativnih izraza sile, da omoguće slobodu kretanja na Kosovu. KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 za sve zajednice na Kosovu. Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja na Kosovu. Rešenje treba da se traži putem dijaloga“, kazao je za N1 komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća.

Srbi na severu Kosova već 11. dan barikadama blokiraju saobraćajnice, u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Comments

Pročitaj još