• Početna>
  • Vesti>

Okupljeni na Jarinju hteli da predaju KFOR-u zahtev da ode sa Jarinja

Foto: Radio Mitrovica sever

Srbi koji su danas došli na Jarinje iz pravca Raške navodno su hteli da se susretnu sa vojnicima KFOR-a i da im prenesu poruku da oni nemaju šta da traže tu i da ne priznaju granicu koja je uspostavljena od strane kosovskih vlasti. U tome nisu uspeli, jer im srpska policija to nije dozvolila.

Protest oko 200 desno orjentisanih Srba koji su se okupili kod Jarinja iz pravca Raške završen je nakon tri sata koliko je trajao.

Do manjeg incidenta je došlo kada je grupica okupljenih uspela bez većih problema da probije kordon redovne policije, koja ih je sprečavala da dođu do samog prelaza. Odmah se rasporedila jedinica specijalne policije za razbijanje demonstracija i situacija se odmah smirila.

Prethodno se vođa Narodnih patrola Damjan Knežević, neposredno pred početak skupa obratio redovnoj policiji koja ih je sprečila da stignu do samog prelaza rečima da ne žele da izazovu nijedan incident, da neće da koriste „ni baklje ni petarde“, te da ukoliko je potrebno, policija bude ispred, kako je kazao, patriota i veterana, kako bi predali poruku vojnicima KFOR-a.

U tome nisu uspeli, čak i kada je Knežević ponudio da do vojnika KFOR-a ode četvoročlana ekipa – „dva novinara, i po jedan čovek iz Srbije i Crne Gore“.

Njegove zahteve podržao je i lider pokreta „ljubav, vera, nada“ Nemanja Šarović, naglašavajući da ne treba da sprečavaju slobodu kretanja.

Sa druge strane Jarinja zapravo su se rasporedile snage KFOR-a koje su razvukle i bodljikavu žicu.

Damjanović je Srbima sa te strane prelaza poručio da budi hrabri.

.Skup je uglavnom protekao mirno, a kao deo performansa, učesnici su „zapalili Briselski sporazum“. Takođe, razvukli su i transparent „Mali Šengen, Velika Albanija“.

Comments

Pročitaj još