• Početna>
  • Vesti>

Petković: Najnovijim hapšenjem Kurti nastavlja progon nad Srbima

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Najnovijim hapšenjem Zorana Mihajlovića, nekadašnjeg policajca koga Priština tereti za navodne ratne zločine, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Danas je Zoran uhapšen za navodne ratne zločine, a juče drugi policajac Slađan Trajković. Jasno vam je šta je Kurtijeva ideja, da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima, pogotovo onim Srbima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM”, rekao je Petković novinarima.

Istakao je da se iz dana u dan dešavaju napadi na Srbe na severu KiM, ne samo institucionalno, već, kako kaže, i fizičko i svako drugo.

Petković je podsetio i da je danas sedmi dan kako je u pritvoru Dejan Pantić o kome, kako kaže, porodica još ništa ne zna, niti gde se nalazi, niti da li je dobio lekove. “Apsolutno je skandalozna izjava šefa Euleksa koji kaže da ništa ne zna o Pantiću. Jedino što znamo jeste da je živ”, rekao je Petković i dodao da bi Kurti umesto što hapsi ljude trebalo da, u skladu sa vladavinom prava na koju se poziva, da obezbedi sva prava Pantiću.

Pre Pantića, podsetio je Petković, uhapšen je i Miljan Adžić, navodeći da je to slika i prilika ponašanja Aljbina Kurtija. “Kada uz sve to dodate i sve druge stvari koje se dešavaju na severu KiM, od toga da se upada na jezero Gazivode, da se cepa srpska zastava od strane kosovske policije, da se napadaju naši ljudi na ulicama, jasno vam je šta želi Kurti”, rekao je Petković.

On je dodao da je danas kosovska policija zabranila radnicima Elektrokosmeta da izvrše određene radove na dalekovodu Brnjak zbog čega je 150 stanovnika šest sela bez struje.

“Aljbin Kurti sada želi da izazove i humanitarnu katastrofu prema našem narodu”, rekao je Petković. Petković je ocenio da je sve to slika i prilika Kurtijeve vlasti, navodeći da su Srbi bili primorani na barikade i da brane svoj goli život demokratskim i mirnim putem.

“Ovde je najveća sramota to što je prištinsko pravosuđe stalo u punu službu političkog progona Aljbina Kurtija”, ocenio je Petković.

Navodeći da je danas izašao spisak od 230 Srba koji se terete za navodne ratne zločine, Petković je istakao da se Srbi na sve načine pritiskaju i ugnjetavaju.

Comments

Pročitaj još