• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Već četvrti put stanovnicima zaseoka Bogoševce se obijaju i pljačkaju domovi

Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, 12. decembra, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, a tom prilikom su primetili i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti. U istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16 veka, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

“Obilaskom sela, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina. Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi.

Ovoga puta izgrednici su poharali i lokalnu crkvu. Kako su meštani primetili i o tome obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

U zaseoku Bogoševce je pre rata živelo oko stotinka Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su morali, ne svojom voljom, da napuste i svetinja koje svedoče o njihovom trajanju na ovim prostorima.

Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području”, stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i metohiju podsećaju da se uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi na Kosovu i Metohiji, suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više i prijavljuju Kosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika, ruše svi mostovi poverenja.

Comments

Pročitaj još