• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Vlada odlučila da pošalje zahtev Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na KiM

Foto Espreso

Vešeras je održana Sednica Vlade Srbije na kojoj je usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM. Sednici je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

U emisiji “Četvrtkom u 9” Vučić je rekao da je doneta odluka na Vladi da večeras u elektronskom obliku, a sutra komandantu Kfora na administrativnom prelazu bude uručen zahtev za vraćanje srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM. 

Odluka je doneta jednoglasno, kaže Vučić i dodaje da bi to bila dobra odluka i da bi smanjila tenzije.

,,To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stnaovništvo i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola adminsitrativnih prelaza, naročito na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli, ali čekam da vidim šta će da napišu kao odgovor” rekao je Vučić.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti podneo je danas u Pragu zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU Češkoj koja predsedava Unijom, a predsednik Vučić je rekao novinarima, tokom obilaska srpsko-mađarske granice sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, da je Priština podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršila Vašingtonski sporazum, najavljujući odgovor Beograda u vidu odluke koja je usvojena na večerašnjoj sednici.

„Danas i zvanično oni krše Vašingtonski sporazum, a na sve to odgvorićemo večeras posle sednice vlade na koju sam pozvan, i oko naših zahteva vezanih za Rezoluciju 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja mnogih zemalja. Dobićete precizan odgovor”, rekao je Vučić ranije pre početka sednice.

Predsednik Vučić je saopštio da je usaglašen tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 1244 Srbija uputiti zahtev Kforu da obezbedi raspoređivanje srpske vojske i policije na KiM.

Comments

Pročitaj još