• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti pokušava da stvori čistu monoetničku albansku opštinu na severu

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković oglasio se saopštenjem odmah nakon održane sednice SO Sevarna Mitrovica i rekao da su danas Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda.

“Na ovaj način Kurti pokušava da stvori čistu monoetničku albansku opštinu na severu KiM i upravo je to ogledalo navodne demokratije i takozvane vladavine prava Aljbina Kurtija da čistu srpsku opštinu, mimo propisa, pravila i sporazuma, preuzmu i vode Albanci.

Na delu je još jedno kršenje svih postingutih sporazuma, uključujući i unutrašnje propise Prištine koji ne važe kada Srbima treba uzeti i najmanja preostala prava i sasvim ih pravno i administrativno obespraviti, zarad glavnog Kurtijevog cilja – stvaranja monoetničkog Kosova i Metohije u kome nema Srba.

Današnje brutalno kršenje prava Srba pokazatelj je da su borba i demokratski i miran otpor srpskog naroda ispravniji i opravdaniji nego ikad, jer je Srbima na KiM jedino to i preostalo pred talasom necivilizacijskog, i nedemokratskog postupanja, fizičkog i pravnog nasilja.

Sada je jasno da odustajanje Pritšine od održavanja izbora na severu KiM 18. decembra nije nikakav ustupak Prištine, „ni pokušaj smirivanja tenzija“, već je po sredi podmukli plan i farsa Aljbina Kurtija koji je unapred smislio kako da pravnim nasiljem preotme srpske opštine i bez izbora i pošalje svoje policajce na sever”, rekao je Petković.

Kaže da ovo jasno pokazuje da je glavni cilj Prištine i Aljbina Kurtija da na severu ne bude ni jednog jedinog Srbina i da etnički pokuša da potpuno očisti srpske opštine.

Comments

Pročitaj još