• Početna>
  • Vesti>

Petković Kaskoneu skrenuo pažnju na nasilje koje se sprovodi nad srpskim narodom na KiM

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa direktorom Direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije, Andreom Kaskoneom.

Petković je sagovorniku skrenuo pažnju na nasilje koje se svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbi na barikadama brane svoj opstanak, ali i Briselski sporazum, koji Priština krši na svakom koraku i u svakom segmentu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade RS.

Direktor Petar Petković je podsetio da je Beograd ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog i svih drugih, do sada postignutih sporazuma, dok Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni deset godina.

“Direktor Kancelarije za KiM je sagovornika detaljno informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, pri čemu je posebnu pažnju skrenuo na slanje kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever pokrajine, na hapšenje policajca Dejana Pantića, srčanog bolesnika koga je kosovska policija ostavila bez lekova i tako ugrozila njegov život i na uručivanje presude Ivanu Teodosijeviću, kojom se Srbima poručuje da nikada i nigde ne smeju da progovore o institucionalnom teroru Prištine. Jučerašnja odluka tzv. Vlade Kosova, kojom se sprema eksproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, dok manastiru Visoki Dečani još uvek nije vraćeno 24 hektara zemljišta, eklatantan je dokaz da na KiM ne postoji vladavina prava i da Priština svakodnevno izaziva nove incidente i novu krizu i da joj deeskalacija situacije na terenu ne pada na pamet, upozorio je Petković.

Da je to tako, pokazuje i činjeniva da se etnički motivisani incidenti, usmereni prema Srbima, uvećavaju iz dana u dan, tako da ih je do sada, u ovoj godini bilo 137, naglasio je direktor Petković. U tom smislu, Petković je izrazio očekivanja da će se nastaviti saradnja sa Kforom i Euleksom u pogledu očuvanja bezbednosti Srba u pokrajini. Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na KiM i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete da novim konfrontacijama destabilizuju regiona, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još