• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Zahtev Srbije je vraćanje Rezolucije 1244 u život i ako odgovor Kfora bude negativan

Foto: Tanjug

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica ističe da zahtev koji proističe iz Rezolucije SB UN 1244 da se na prostoru KiM u saglasnost Kfora vrati određeni broj srpskih bezbednosnih snaga treba da bude nešto na šta će komandir Kfora da odgovori i obrazloži. Kaže da taj odgovor možda bude i negativan, ali da je to način vraćanja Rezolucije 1244 u život.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas bi trebalo da su u Beogradu, posle jučerašnjih razgovora u Prištini.

Ove nedelje u regionu boraviće i predstavnici Kvinte. Istovremeno, Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, peti dan su na barikadama.

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica ocenjuje da bi ako je dolazak Miroslava Lajčaak i Gabrijela Eskobara u Beograd u funkciji smirivanja tenzija i rešavanja problema na KiM koje je izazvao Aljbin Kurti nešto što treba pozdraviti.

To što se dešava je, ističe,  odgovor Srba na teror koji traje već duže. Ulazak specijalnih jedinica na sever Kosmeta je, kaže, deo scenarija koji je već napravljen i to je ono što Kurtiju daje novu snagu i mehanizam za provokacije – hapšenja, pretnje da će barikade biti razbijene, da bi ljudi po nekim njihovim ocenama, informacijama i dokazima mogli da budu kao i Dejan Pantić uhapšeni, procesuirani.

“Imamo jedno stanje koje zahteva ozbiljno reagovanje međunarodne zajednice, prvenstveno onih koji treba da budu garant stabilnosti na prostoru KiM. To nisu ni Kurti ni njegove kosovske, kako ih on zove bezbednosne snage. To su Unmik i Kfor i Euleks u mandatu koji mu je ostavljen”; naglasio je Odalović.

Komentarišući izjave da neće biti prihvaćen zahtev koji proističe iz Rezolucije SB UN 1244 da se na prostoru KiM uz saglasnost Kfora vrati određeni broj srpskih bezbednosnih snaga, ocenjuje da to govori da za njih taj dokument više ne postoji.

“Postavlja se osnovno pitanje – a šta rade njihovi vojnici u čijem su mandatu, po kojoj se rezoluciji nemački ili američki vojnici nalaze na prostoru KiM, ako to nije Rezolucija 1244 i potpisani Kumanovski sporazum”, zapitao je Odalović.  

Dodaje da to treba da bude nešto na šta će komandir Kfora kada bude dobio zahtev da odgovori i obrazloži.

“Možda bude negativan odgovor, ali ovo je način vraćanja Rezolucije 1244 u život”, naglasio je Odalović. 

Smatra da bi komandant Kfora morao da odgovori na zahtev Srbije, jer ako bi ćutao to bi onda postavilo pitanje ” u skladu s čime se on ponaša i na osnovu kojeg dokumenta je on tu”.

Dodaje da je ovo trenutak da međunarodne snage pokažu šta mogu na KiM da pruže i da li su  garant stabilnosti na prostoru KiM.

Slučaj Todosijevića novo zastrašivanje Srba

Komentarišući informaciju da je prištinski sud predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću poslao pisanu presudu o kazni zatvora od godinu dana zbog verbalnog delikta podsetio na slučaj Vilijama Vokera i Račak.

“Na prostoru KiM postoji samo jedna jedina istina koju je plasirao Voker. U optužnici protiv Miloševića vojnog i policijskog vrha bio je i Račak i Dubrava. Posle smrti Miloševića izmenjena je optužnica i Račak i Dubrava su skinuti. Oni nisu nikada ni potvrđeni ni dokazani da se desilo to što je Voker tvrdio”, podsetio je Odalović.

To znaju, ističe i Albanci i Srbi da ono što je Voker tvrdio nije istina, ali je iskorišćena jedna mera prema Igoru Todosijeviću jedna mera koja bi trebalo da zastraši sve Srbe, da ne govore o tim zločinima i onome što se stvarno dešavalo.

“Pustite nas da možemo slobodno, kao što je Voker mogao da slaže čitav svet, da ne lažemo nego samo da kažemo istinu”, naglasio je Odalović.

Apsurd je, ističe, da tu nema  ni sudije srpskog, ni tužioca iako je intencija ulaska Srba u prištinske institucije po Briselskom sporazumu bila da oni budu deo tih procesa.

“Tako se danas dešava da ne znamo gde je Pantić, kako je, znamo samo da je Euleks jedna šlep služba koja nosi lekove. Sramota za Euleks”, ocenjuje Odalović.

Naterati Kurtija da krene u postupak stvaranja ZSO 

Ukazao je da Lajčak i Eskobar moraju da razgovaraju sa Srbima i o njihovim zahtevima.
 
“Prvo objasnite Kurtiju i naterajte njega da krene u postupak formiranja Zajednice srpskih opština, jer je hapšenje Pantića samo prelilo čašu”, upozorio je Odalović. 
 
Ističe da je ovo trenutak kada kosovske specijalne jedinice treba da se vrate u svoje baze odakle su i pošle, Kfor s Euleksom mora da preuzme mnogo veću odgovornost za mir i bezbednost na čitavom prostoru KiM, a posebno na severu.
 
“To treba da bude garant Srbima da neće ničija bahatost, samovolja da prevlada”, zaključuje Odalović. 

Comments

Pročitaj još