• Početna>
  • Vesti>

Nastovska: Nasilje nad ženama jedan od većih problema u regionu

Radio Gorazdevac

Svedoci smo učestalih informacija o nasilju nad ženama u proteklom periodu, diskriminaciji i njihovoj nesigurnosti, kazala je za Radio Goraždevac Biljana Nastovska, savetnica za rodna pitanja pri OEBS misiji na Kosovu.

Nastovska kaže da je nasilje nad ženama problem broj jedan koji je prisutan u celom regionu.

“Nasilje nad ženama kao faktor regiona je problem broj jedan, bezbednost žena je broj jedan. Svedočili smo i videli nekoliko situacija koje su bile kritične prethodnih nekoliko meseci i nedelja. Ne mogu da kažem da se pogoršala ili poboljšala situacija, zato što je prijava ovog nasilja uslovljena ženinom sigurnošću u sistem. Ono što mogu da kažem je da izveštaj kosovske policije konstantno utvrđuje povećanje broja prijava”, kazala je Biljana Nastovska.

Ona dodaje da su žene na osnovu većine izveštaja diskriminisane u društvu i da veoma često podležu nasilju.

“Ono što vidimo u svim izveštajima Evropske komisije za Kosovo, je da je žena u kompletnom položaju manjine, ne u manjinskom aspektu, nego žene kao homogena kategorija. Vidimo da žene nisu zastupljene u politici. Kosovska ženska mreža je izašla sa statistikom da 80% ženske populacije nije zaposleno. To su elementi koji ukazuju gde se nalaze žene u kosovskom društvu. Kada pogledate region vidimo sličnu situaciju. Kako ćete donositi odluke i zakone koji se tiču svih građana, ako nemate žene koje će dati svoju perspektivu na to šta ovaj zakon znači za mene kao majku, devojku, kao radnicu koja radi u poprilično dominantnom muškom svetu“, kazala je savetnica savetnica za rodna pitanja u misiji OEBS na Kosovu.

Comments

Pročitaj još