• Početna>
  • Vesti>

Đukanović: Svedočimo ubrzanim diplomatskim aktivnostima kako bi došlo do deeskalacije

Foto: portalanalitika

Prof. dr Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu izjavio je da se čini da međunarodna zajednica u ovom trenutku nema relevantan odgovor na krizu na KiM.

“EU se fokusirala na nastavak dijaloga, a zanemaruju se životna pitanja. Čini mi se da smo na neki način ovih dana svedoci ubrzane diplomatske aktivnosti sa ciljem da dođe do neke vrste deeskalacije. Videćemo koliko će sve ovo trajati”, rekao je za RTS Đukanović.

EU, napominje, uvek apeluje na obe strane. “Ovo nije izuzetak. Mislim da EU nema dovoljno jak kredibilitet da utiče da se tenzije smire”, smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se sastao i sa predstavnicima Srpske liste, što je signal da one žele da utiču na deeskaaciju. “Čini mi se da je pokušaj da se ubrzaju diplomatske aktivnosti, a i najavljena je i poseta Miroslava Lajčaka i Beogradu i Prištini do kraja sedmice”, dodaje Đukanović.

Ističe da je u septembru bilo dve godine od postizanja Vašingtonskog sporazuma.

“On jednostrano nije primenjen od strane Prištine. I prvi sporazum o normalizaciji iz 2013. takođe. Mislim da će fokus i EU i SAD biti ne samo u potencijalnom koraku unapred u dijalogu, već da se primeni ono što je do sada dogovoreno”, ukazuje Đukanović.

Vlasti u Prištini, kaže, pokušavaju da utiču na svoje biračko telo i da sačuvaju sadašnji odnos snaga među političkim partijama kosovskih Albanaca.

Na pitanje šta donosi modifikovani francusko-nemački plan, Đukanović navodi da ne zna u kojoj meri je modifikovan u odnosu na prvobitnu verziju, ali da je to dokument koji se sa različitim varijetetima pojavljuje prethodnih meseci.

“Ukoliko se pogleda neka vrsta suštine samog dokumenta moguće je uočiti velike sličnosti sa sporazumom koji je postojao između dve Nemačke iz novembra 1972. godine. Čak su i određene formulacije gotovo identične. Videli smo da su SAD otvoreno podržale tu inicijativu. Sve zavisi od budućih diplomatskih aktivnosti, odnosno u kom pravcu će ići aktivnosti Miroslava Lajčaka i od posete Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan”, istakao je Đukanović.

Comments

Pročitaj još