• Početna>
  • Vesti>

SAD preko ambasada u Beogradu i Prištini traže hitno uklanjanje barikada

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom saopštenju o situaciji na severu Kosova, izrazile su duboku zabrinutost zbog trenutne situacije.

“Razumemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za ilegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanja upućenim kosovskim vlastima i lokalnom stanovništvu” navodi se u saopštenju.

“Oni koji su postavili nelegalne blokade puteva treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanje. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku misiji NATO-a na Kosovu (KFOR-u) u naporima da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX). Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije” stoji dalje u saopštenju.

SAD su pozvale sve na maksimalnu uzdržanost i da preduzmu hitnu radnju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru Dijaloga koji vodi EU kako bi se rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost” zaključuje ambasade u Beogradu i Prištini.

Comments

Pročitaj još