• Početna>
  • Vesti>

Kurti: KFOR traži malo vremena da bi brzo završili ovaj posao; mi ćemo čekati

Foto Kim

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sastanka “Saveta za nacionalnu bezbednost” u nedelju rekao optužio je Srbiju da želi da ugrozi teritorijani integritet Kosova, te da destabilizuje ceo region Balkana.

Rekao je da će sve institucije Kosova ostati oprezne kako bi se omogućilo upostavljanje mira, sigurnosti, zakonitosti i ustavnosti.

“Nismo protiv nikoga po etničkoj pripadnosti, već po ponašanjima i delima pojedinaca ili grupa, u odnosu na vladavinu zakona na Kosovu.”

Na zahtev Srbije o formiranju Zajednice, Kurti je odgovorio da “sva pitanja koje strane žele da potegnu, to treba da urade u sklopu opšteg okvira sporazuma, čemu postoji i konkretan predlog.”

“Legitimno je da o pitanju o nacionalnim zajednicama, jedna strana misli da ima bolji model. Neka ga iznesu. Tu mogu da iznesu i pitanje Zajednice kao model nacionalnih zajednica. Ja sam spreman da se što pre postigne konačni sporazum i da potpuno nomralizujemo odnose, naravno sa recipročnim priznanjem u fokusu sporazuma.”

Pozvao je KFOR da garantuje slobodu kretanja.

“KFOR traži malo vremena da bi brzo završili ovaj posao. Mi ćemo čekati. Ako naše čekanje znači da smo omekšali stav, neka se to tako zove. Ali za opšte dobro, verujem da biramo najbolji mogući put”, kazao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjaj Svećlja je rekao da Policija Kosova ima kapacitete da ukloni barikade. Ako se one ne uklone od organizatora, Sveclja je rekao da će policija poduzeti potrebne korake. Dodao je da se sve radi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

On je rekao da su u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i da ćemo “vrlo brzo doći u situaciju kada više neće biti barikada na severu”.

Comments

Pročitaj još