• Početna>
  • Vesti>

Juče održana sednica CIK-a, danas Osmani sa političkim partijama, zapad poziva Prištinu da odloži izbore

Centralna izborna komisija održala je sinoć sednicu povodom izbora u četiri opštine na severu KiM. Razgovaralo se o bezbednosti održavanja izbora o čemu će obavestiti predsednicu privremenih institucija, koja treba da donese odluku o njihovom održavanju.

Više zapadnih zemalja pozvalo je Vladu u Prištini da odloži izbore zakazane za 18. i 25. decembar.

Centralna izborna komisija nije dala preporuku za odlaganje vanrednih izbora na severu Kosova koji bi trebalo da budu održani 18. i 25. decembra 2022. godine, prenosi Ekonomia. 

Brisel osuđuje svako nasilje i poziva na odgovornost i deeskalaciju. Navode da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali da je prioritet normalizacija odnosa dve strane.

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i Metohije, sutuacija je opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost i izbegavanje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje u incidentima 6. i 8. decembra.

Vjosa Osmani danas na sastnku sa političkim partijama

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastaće se danas sa čelnicima parlamentarnih političkih partija na Kosovu sa kojima će razgovarati o situaciji na severu i izborima koji su predviđeni za 18. decembar.

Kako prenosi Ekspress, sastanak sa predstavnicima političkih partija trebalo bi da se održi danas u 14.30h.

Tema satstanka je bezbednosna situacija na severu Kosova i izborni proces koji je predviđen u četiri tamošnje opštine sa srpskom većinom, piše Express.

Osmani je početkom nedelje i saopštila da će odluka o državanju izbora biti donesena narednih dana. 

Comments

Pročitaj još