• Početna>
  • Vesti>

Petković: Beograd će u skladu sa Rezolucijom 1244 razmotriti povratak hiljadu naših bezbednosnih snaga na KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je večeras na vanrednoj konferenciji za medije da je prema informacijama kojima on raspolaže, između 300 i 350 policajaca iz pet regiona ušlo u severni deo Kosovske Mitrovicete da će Srbija nakon ovog poteza Prištine, razmotriti mogućnost povratka oko hiljadu pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo i Metohiju, što je prema njegovim rečima, u skladu sa Rezolucijom 12 44 SB UN.

“Imajući u vidu da Aljbin Kurti ima nameru da izazove apsolutno nasilje i da želi da protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, gde napada ljude u Velikoj Hoči, Beograd će razmotriti u skladu sa Rezolucijom 12 44, povratak do hiljadu naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 12 44, posebno član 4 ove Rezolucijekao i član 6 Aneksa 2” rekao je Petković i dodao da je predsednik Srbije mnogo puta ponovio da Srbija neće dozvoliti da se ponove pogromi i oluje i da zapad to nije shvatio dovoljno ozbiljno.

“Nadam se da nakon ovog što se večeras dogodilo, oni koji treba da urazume Kurtija, shvataju šta treba da znači ova važna i značajna poruka i da nećemo dopustiti da naš narod strada jer mi želimo da sačuvamo naš narod” naglasio je Petković.

Prema negovim rečima, među policajcima koji su večeras došli na sever iz pet regiona sa juga, izvestan broj je iz redova patrolne policije pod pancirima, a ima i pripadnika specijalne policije koja je naoružana “dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima”.

“Negde oko 20 i 30 oni su upali na sever i to iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali a onda su se rasporedili i bukvalno okupirali i blokirali ceo grad Kosovsku Mitrovicu da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima – Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala” rekao je Petković i dodao da je kao razlog uzeto to što su Albanci iz tih sredina, uplašeni zbog poslednjih dešavanja.

Petković je podsetio da kako je rekao, prema tački 9 Briselskog sporazuma, policija sa juga nema pravo da budu prisutni na severu Kosova i gde je jasno propisano da tu mogu da budu prisutni samo olicajci Direktorata Sever.. Kaže da na zapadu to svi dobro znaju i da dopuštaju Aljbinu Kurtiju da ide u ovkve veoma opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum.

“Nakon ovog protivpravnog poteza Aljbina Kurtija, uslediće veoma značajne promene i kada je reč o procesu normalizacije i dijalogu, ali o tome će podrobnije govoriti predsednik Aleksandar Vučić koji će sutra i prekosutra imati veoma važne i značajne razgovore i sastanke, a kada dođe vreme, on će i o zaključcima svega onoga što budemo odlučili i o čemu budemo razgovarali, da obavesti javnost”.

Nakon što je Kosovska policija najavila danas da će u narednim danima pojačati prisustvo policije na severu, večeras su severni deo Kosovske Mitrovice pristigli policajci, za koje su iz kosovske Vlade rekli da ne dolaze iz redova specijalnih jedinica, već da je to “redovna policija”.

Ovim povodom kasno večeras, a neposredno nakon ulaska jedinica, oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, navodeći da je pojačano prisustvo policije neophodno „nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na Severu“.

„Poslednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na severu zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbeđenja svih građana“, poručio je Svećlja u objavi na Fejsbuku.

Svećlja je naveo i da „Kosovska policija ima mandat i zadatak da obezbedi bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona“.

Ujedno je apelovao na građane da ostanu mirni i sarađuju sa Kosovskom policijom.

Kosovska policija najavila je ranije večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na Severu, da bi neposredno nakon toga u severni deo Mitrovice i ušle pojačane jedinice Kosovske policije koje su došle iz pravca juga.

Comments

Pročitaj još