• Početna>
  • Vesti>

Promocija romana “Otkucaji duge” Petra Todorovića u “Akvarijusu” otkazana; Projekcija filma “Put u nepoznato” večeras u 20h

Promocija romana „Otkucaji duge“ Petra Todorovića, zakazana za danas u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici je otkazana.

Umesto promocije od 20 sati biće organizovana projekcija filma Nenada Jurišića „Put u nepoznato“ (Srbija, 2021) koji je prikazan u okviru revijalnog programa GRAFEST 2022 u Gračanici.

Film govori o operaciji Oluja u Hrvatskoj, kada je, 4. avgusta 1995. godine, počela hrvatska vojno-policijska operacija na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Ovaj događaj u Srbiji se obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Akteri ovog filma su danas odrasli ljudi, koji su u tokom „Oluje“ bili deca dovoljno stara da zapamte i prenesu svoj lični doživljaj „kolone“.

Comments

Pročitaj još