• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško – prizrenska: Međuetnički odnosi na najnižem nivou u poslednjih 20 godina, pozivamo na mir i uzdržanost

Foto: Radio Goraždevac, print screen

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, kako na severu, tako i u Velikoj Hoči, gde je danas počela zaplena vina iz porodične vinarije Petrović. Iz eparhije kažu da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na narod i dodaju da kao crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, ne mogu da ravnodušno gledaju na sprovođenje mera koje izazivaju, kako je navedeno, međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći narod na iseljavanje.

“Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist. Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu. Istovremeno očekujemo od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima” stoji u saopštenju Eparhije raško – prizrenske.

U tekstu se ocenjuje da međuetnički odnosi na KiM nisu bili gori nego sada u poslednjih 20 godina i pozivaju na mir.

“Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina i sve poziva na mir i uzdržanost. Svi postojeći problemi moraju se rešavati bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još