• Početna>
  • Vesti>

Ambasador SAD: U ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora

Ambasador Hovenijer u studiju RTV Kim u Čaglavici (Foto Kim)

Sjedinjene Države osuđuju one koji su koristili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na severu Kosova, saopštio je amarički ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave, i ugrožavanje života nikada nije prikladan način protesta, ni pod kojim okolnostima, naveo je Hovenijer na Tviteru.

Sjedinjene Države su zabrinute što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani, naveo je Hovenijer.

Vršioci dužnosti predsednika opštinskih izbornih komisija pokušali su juče da uđu u prostorije opštinskih izbornih komisija u Zubinom potoku i Severnoj Mitrovici, što je rezultiralo protestom i incidentima u kojima je došlo i do eksplozija.

Policija Kosova i KFOR (nadležna jedinica za deminiranje-EOD) istražuju mesto događaja, kako bi očistili područje, dok policija intenzivno radi na identifikaciji “osumnjičenih lica i sprovođenju stručne istrage za privođenje počinilaca ovih krivičnih dela pred organima pravde” navodi se u saopštenju kosovske policije.

Nakonizlaska Srba iz kosovskih institucija, kosovska predsednica Vjosa Osmani zakazala je vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine za 18. decembar.

Srpska lista saopštila je da na njima neće učestvovati.

Comments

Pročitaj još