• Početna>
  • Vesti>

Promocija romana „Otkucaji duge“ u četvrtak u “Akvarijusu” u petak u Gračanici

Promocija romana „Otkucaji duge“ Petra Todorovića održaće se u četvrtak 8. decembra u Kosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ od 19:30 i u petak 9. decembra 2022. godine u Domu kulture Gračanica od 19:00h. O romanu koji je ove godine izdala beogradska “Čigoja” govoriće predsednik Udruženja pisaca Kragujevca Radenko Bjelanović, predsednik UNS-a Živojin Rakočević, Aleksandar Dunđerin i autor.

Roman „Otkucaji duge“ je pre svega istorijski roman, ali se može podvesti žanrovski i pod psihološki. Knjiga predstavlja potrebu autora da, uprkos turbulentnom periodu u kojem živimo, shvati suštinu Balkana.

Priča započinje čudnovatim putovanjem Aleksandra, bosonogog dečaka iz malenog bosanskog sela, Kosmreja, koji, pokušavajući da stvori za sebe bolji svet odlazi u Beč. U vozu upoznaje svoju kasniju suprugu, Mariju Maurer. Njihova deca preuzimaju ulogu glavnih junaka, i održavaju je manje ili više do samog kraja.

„Bosna je vekovna inspiracija. U meni je probudila emociju prema različitosti. Volim njenu multietničku snalažljivost, njen prekor i sud o budućem periodu. Otkucaji duge su nastali kao proizvod moje težnje da ukažem na besmislenost rata, na ushićenje uma koje pomračuje jedna odluka“, navodi autor.

Comments

Pročitaj još