• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem

Foto: Klan Kosova

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, razgovarao je o bezbednosnoj situaciji na severu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem

Lajčak je rekao da su teme razgovora bile napuštanje kosovskih institucija od strane Srba sa severa i pripreme za lokalne izbore.

Slovački diplomata je dodao da nije dobro što na severu Kosova postoji bezbednosni vakuum.

“O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem. Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan vakuum, bezbedonsoni vakuum, to nije dobro za ljude, nije dobro ni za koga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo”, kazao je Lajčak nakon razgovora sa kosovskim premijerom.

Tokom sastanka bilo je reči i o nastavku dijaloga u Briselu, energetici i nestalim licima.

“Mi želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou, koji će se baviti normalizacijom odnosa. Želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja”, rekao je Lajčak.

Naglasio je svoj stav po pitanju Zajednice srpskih opština, rekavši da su Beograd i Priština preuzeli obaveze i da je važno da se to ispuni, odnosno da se implementiraju postignuti sporazumi.

Na pitanje vezano za rokove oko postizanja konačnog dogovora, Lajčak je odgovorio – “Videćemo šta će biti u martu”.

Istakao je da sve zavisi od Beograda i Prištine.

Lajčak: Želimo da iskoristimo ovaj pozitivni momenat

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosovo i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je kako se nada da će do novog sastanka lidera Kosova i Srbije u okviru dijaloga doći u narednim nedeljama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lajčak je nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem govorio o daljim koracima oko nastavka razgovora za normalizaciju odnosa dveju strana, kao i da ovaj pozitivan trenutak treba iskoristiti za sastanak na najvišem političkom nivou.

Politički dijalog na najvišem nivou vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Nema vremena za bacanje, ne vršimo pritisak ali želimo da iskoristimo ovaj pozitivan momenat”, rekao je Lajčak novinarima u Prištini.

Lajčak je naveo i da je sa kosovskim premijerom u Prištini 6. decembra razgovarao o drugim aktuelnim pitanjima, kao što je situacija na severu nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija.

“Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan vakuum, bezbedonsoni vakuum, to nije dobro, nije dobro za ljude, nije dobro za nikoga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo”, naveo je Lajčak.

Dodao je i da EU ne želi da lokalni izbori na severu budu faktor destabilizacije.

Lajčak je dan ranije u Beogradu na iste teme razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Comments

Pročitaj još