• Početna>
  • Vesti>

Dačić sa iranskim šefom diplomatije Abdolahijanom: Srbija zahvalna zbog stava Irana o KiM

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić sastao se sa iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahijanom koji je u poseti Beogradu. Dačić je naveo da su bilateralni odnosi Srbije i Irana na visokom nivou, istakavši da je Srbija zahvalna Iranu što nije priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova. Abdolahijan je istakao da se nada “da ćemo biti svedoci zvanične posete predsednika Vučića Teheranu”.

Dačić je, posle sastanka Abdolahijanom u Ministarstvu spoljnih poslova, istakao da se Iran principijelno ponaša i kada su u pitanju međunarodne organizacije i da nije glasao za prijem Kosova, bez obzira na, kako je kazao, sve pritiske koje je Iran imao.

Dodao je da je Srbija čvrsto opredeljena za saradnju sa Iranom i da će dve zemlje u narednom periodu sagledati u kom sve obliku mogu da razvijaju saradnju.

Istakao je da je spoljnotrgovinska razmena dostigla 55 miliona dolara u poslednjih nekoliko meseci i dodao da će se raditi na razvoju te i svih drugih vidova saradnje, kao što je saradnja u oblasti energetike, prosvete, nauke i kulture.

Dačić je naveo da je dodeljeno 18 stipendija za zainteresovane iz Irana za studiranje u Srbiji.

Kako je naglasio Srbija i Iran obeležavaju 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što ukazuje na dugogodišnju tradiciju u saradnji dve države.

“Bilateralni odnosi Srbije i Irana su na veoma visokom nivou”, rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić je istakao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja u Iranu, ali da se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država. 

Abdolahijan: Srbija i Iran imaju dobru bilateralnu saradnju 

Ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan izjavio je danas da je preneo pozdrave iranskog predsednika Ebrahima Raisija predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da je uputio zvaničan poziv da srpski predsednik poseti Iran.

“Nadam se da ćemo biti svedoci zvanične posete predsednika Vučića Teheranu”, rekao je Abdolahijan posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Ministartsvu inostranih poslova.

Dodao je da dve zemlje imaju dobru bilatralnu, političku, ali saradnju na polju parlamentarnih odnosa i preneo da je sa Dačićem razgovarao o širokom spektru saradnje između dve zemlje, naglašavajući da Iran Srbiju vidi kao istočnu zemlju na zapadu, ali i zapadanu zemlju na istoku.

Iranski ministar spoljnih poslova uzrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao , trgovinska razmena povećana za 50 odsto u poslednjih godinu dana.

Naglasio je da Islamska Republika Iran podržava poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i Srbije zbog čega insistira na očuvanju tog integriteta i nacionalnih intersa Srbije.

“Podržavamo sve mere koje Srbija preduzima u tom pravcu”, rekao je Abdolahijan.

Govoreći o situaciji u Iranu, kazao je ta zemlja bila suočena sa mešanjem stranog faktora u unutrašnja pitanja i da je iranski narod izašao uzdignute glave iz hibridnog i višeslojnog rata.

“Za nas je bilo jasno da SAD i neke zapadne zemlje tragaju za izazivanjem nemira u Iranu”, rekao je Abdolahijan.

Dodao je da Iran neće dozvoliti nijednoj strani da izazove teror u toj zemlji, prenevši da je razgovarao sa šefom diplomatije EU Žozefom Boreljom o ukidanju sankcija Iranu i preneo da mu je rekao da je Iran prihvatio dogovor koji je u interesu iranskog naroda.

Abdolahijan je kazao i da je razgovarao i sa nekoliko ministara spoljnih poslova nekih evropskih zemalja, ne precizirajući o kojim je zemljama reč i da im je preneo da bi sve strane trebalo da se vrate na poštovanje svojih obaveza.

Iranski ministar je istako da je Iran nema ograničenja za proširenje odnosa sa Srbijom i da je spreman da kroz seriju dokumenata pristupi i saradnji u oblasti energetike ukoliko od Srbije dobije zahtev o tome.

Comments

Pročitaj još