Hil: Da nije teško, odavno bi bilo rešeno

Foto: FoNet/Milica Vučković

„Morate da znate da je moja vlada zainteresovana da sarađuje s vlastima u Beogradu i Prištini, kao i sa EU, da bismo videli da li možemo nekakav napredak da ostvarimo. Da to nije teško pitanje bilo bi odavno rešeno“, naveo je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil sinoć u emisiji „Intervju“ televizije Insajder.

Na pitanje o takozvanom „francusko-nemačkom planu za Kosovo i Srbiju“, kojim se između ostalog od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, već da se ne protivi ulasku Prištine u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, Hil je kazao da SAD podržavaju EU u procesu postizanja sveobuhvatne normaizacije odnosa dve strane.

„Ako me pitate da li bi Amerikanci voleli da dve zemlje priznaju jedna drugu – naravno. Moramo da budemo pošteni i jasni, mnogo stvari mora da se reši pre nego što dođemo do tog trenutka počev od jednog normalizovanijeg pristupa jer u ovom trenutku jedva da postoji sporazum o registarskim tablicama“, naveo je on.

Hil je na pitanje da li razume postojanje strateških odnosa Srbije i Rusije, imajući u vidu pitanje Kosova, odgovorio da se ne može reći da Rusija „igra pozitivnu ulogu u vezi sa Kosovom“ i pomaže Srbiji dok izaziva „energetsku i krizu sa hranom u svetu“.

Na pitanje šta misli o odnosima Srbije i SAD danas i da li su prebrođene frustracije zbog bombardovanja NATO 1999. godine, Hil je kazao da se nada se je to prebrođeno i naveo da SAD žele da odnosi dve zemlje napreduju.

Comments

Pročitaj još