• Početna>
  • Vesti>

CIK: Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu Kosova

Foto: KoSSev

Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.

“Građanska inicijativa Mitrovica” prijavila se sa svojim kandidatom na izborima za predsednika opštine Severna Mitrovica, Demokratska partija Kosova dostavila je imena četiri kandidata za izbore u sve četiri opštine, Partija kosovskih Srba prijavila se sa svojim kandidatom na izborima za predsednika opštine Leposavić. Među prijavljenima je i jedan nezavisni kandidat.

Pokret Samoopredeljenje ima kandidate u sve četiri opštine, Građanska inicijativa “Srpski opstanak” prijavila se sa kandidatom na izborima za predsednika opštine Severna Mitrovica.

Vanredni izbori će biti održani 18. decembra, a nakon prijema prijava CIK će obratiti nadležnim institucijama radi provere kandidata da li su u skladu sa Zakonom o opštim izborima.

Prema rokovima koje je odobrio CIK, do 28. novembra biće doneta odluka o potvrđivanju političkih subjekata i kandidata.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine održavaju se pošto su Srbi na severu Kosova odlučili 5. novembra da kolektivno napuste kosovske institucije, nezadovoljni politikom i odlukama vlade u Prištini.

Ostavke su podneli predsednici opština, zatim, odbornici i predsednici lokalnih skupština, sudije, tužioci i administrativno osoblje, policajci, osoblje lokalnih administracija i drugi.

Predstavnici Srpske liste podneli su ostavke na deset poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, ali ih je 17. novembra zamenilo preostalih devet kandidata sa iste izborne liste, te jedan sa izborne liste Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Comments

Pročitaj još