• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Ona koja raspušta vojske” u Gračanici, Zubinom Potoku i Zvečanu

Foto NPP

Pozorišna predstava Narodnog pozorišta u Prištini “Ona koja raspušta vojske”, prikazuje se premijerno u sredu 30.novembra u Gračanici a potom reprizno u Zubinom Potoku i Zvečanu, 1. i 2. decembra

Ova predstava je inače urađena po Aristofanovoj komediji “Lisistrata”, u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića. “U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma.

Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

Po Aristofanovoj “Lisistrati” u predstavi “Ona koja raspušta vojske” igraju: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Comments

Pročitaj još