• Početna>
  • Vesti>

Polaganje venaca na Pertizanskom brdu u znak sećanja na pale borce: Svi su dužni da učine sve da do rata ne dođe

Radio Mitrovica sever

Polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima i stradalim rudarima, na Partizanskom brdu, danas je u Kosovskoj Mitrovici počelo obeležavanje Dana opštine i 78. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, dok je u ime Vlade Srbije, to učinila pomoćnica direktora Kancelarije  za Kosovo i Metohiju Dušica Nikolić.

Nakon odavanja pošte stradalima, prisutnima se obratio predsednik SUBNOR-a Slobodan Bogićević, podsetivši na istorijske činjenice vezane za današnji dan, kada je u Drugom svetskom ratu, 1944. godine, Kosovska Mitrovica dočekala oslobođenje.

„Okupator je bio mnogo jači, uz pomoć domaćih izdajnika kojih ima i danas. Ne smemo zaboraviti da je jedan broj uglednih rodoljuba,  članova SKOJ-a dolazio iz Kosovske Mitrovice, da su ubijani, spaljivani ili streljani.  Svi su oni svojom borbom, doprineli oslobođenju naše zemlje, hrabro ginući za oslobođenje Kosovske Mitrovice“ rekao je Bogićević i dodao da je obaveza svih nas da mlade generacije podsećamo da su svi narodi i države dužni da učine sve kako ne bi došlo do novih ratova.

„Idela slobode kao univerzalne kategorije je danas temelj razvoja svakog društva“ istakao je Bogićević.

Program obeležavanja Dana opštine i 78. godišnjice oslobođenja, nastavljen je u Gradskom muzeju, gde je otvorena tematski prikladna izložba fotografija iz doba okupacije.  Ovim povodom, u prisustvu zvaničnika, održan je i kratak umetnički program.

Centralno obeležavanje Dana opštine je Svečana akademija, koja će početi u podne u Mitrovačkom dvoru.

Comments

Pročitaj još