• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Ovoga puta svima jasno ko je krivac za ovu situaciju; Sutra u 15 časova miting žena

Foto: Konferencija Srpske liste 22.11.2022, Radio Mitrovica sever

U Kosovskoj Mitrovici održana je konferencija za medije Srpske liste, na kojoj su prisustvovali predsednik i potpredsednik ove stranke, bivša četiri gradonačelnika opština na Severu, kao i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan. Predstavnici Srpske liste su imali sastanak u Beogradu, sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

Osmočasovni sastanak koji su u Briselu juče održali kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije, na kojem je tema bila pronalazak rešenja za registarske tablice – završen je bez dogovora. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije do ranih jutarnjih časova razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je izrazio posvećenost za pronalaženjem rešenja povodom novonastale situacije, koju je izazvala Priština.

“Kao što verovatno znate, do jutros smo imali sastanke sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Na tom sastanku su bili ministri, predsednica Vlade Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Želim da vam kažem da možda jesmo sinoć bili umorni, ali kada smo videli zabrinutost predsednika Aleksandra Vučića i kada smo videli kolika je njegova posvećenost da reši ovu krizu koju je izazvala Priština, verujte nam, da nam ništa nije teško. U Briselu, dakle ono što smo čuli od predsednika Vučića, nije postignut nikakav sporazum i za to je izričito odgovorna Priština. I to ste mogli da čujete i od međunarodnih predstavnika, pre svega od Žozepa Borelja, a ja verujem da će i ostali predstavnici međunarodne zajednice to isto da kažu, a ne kao što oni znaju, da pozivaju obe strane na uzdržanost. Mislim da je ovoga puta svima jasno ko je krivac za ovu situaciju” rekao je Rakić.

On je poručio da je očigledno da nikome ne odgovara da se razgovara o Zajednici srpskih opština, koja je kako je dodao, plod međunarodnog sporazuma.

“Mi, kao i predsednik Vučić želimo samo mir, mir i mir, i molimo ih da ne dižu tenzije i da ne upotrebljavaju silu protiv našeg naroda. Ono što je očigledno je da nikome ne odgovara da pričamo o Zajednici srpskih opština. ZSO je plod međunarodnog sporazuma, to je međunarodni dogovor, i mi Srbi sa Kosova i Metohije samo to tražimo, da se potpisani sporazumi sprovedu onako, kako je to u Briselu dogovoreno. Dakle želimo da živimo mirno i svoji na svome. I ne samo mi sa severa, to isto žele i naša braća sa juga, dakle od Leposavića do Štrpca, od Metohije do Pomoravlja svi žele samo mir i svi žele da budu svoji na svome i ostanu na svojim kućnim pragovima i vekovnim ognjištima” naveo je Rakić.

Rakić je rekao da su “tri kapi koje su prelile čašu”, a to je smena Nenada Đurića, jednostrana odluka Prištine o registarskim tablicama, i formiranje Zajednice srpskih opština.

“Prvo, to je smena Nenada Đurića. Drugo, jednostrana odluka, i što je još bitnije, protivpravna odluka da se ponište registarske tablice. Treće je formiranje Zajednice srpskih opština, na koje čekamo već punih deset godina. Naravno da to nije sve, sa nama je danas Ivan Todosijević, koga su osudili samo zbog neizgovorene reči. Zamislite njihovu demokratiju i ljudska prava, u kojoj osuđuju čoveka zbog izgovorene reči. Verujem da vi novinari to najbolje znate. Pored toga, specijalne jedinice policije svakodnevno maltretiraju naše majke, sestre, očeve, i to je ono što mi , ne da nećemo, nego ne možemo da trpimo. I ne samo to, tu su četiri nove baze izgrađene na severu. Dakle zabranili su nam vakcinaciju, izbore, referendum, pucali su u Srećka Sofronijevića. Dragici Gašić  ne dozvoljavaju da kupi hleb i osnovne životne namirnice, zamislite u 21. veku. Pretukli su Nemanju Mitrovića, bacili Molotovljev koktel na kuću Zorana Trajkovića u Kišnici, znači bezbroj napada, ali to nisu samo napadi, to je poruka svima nama da nismo dobrodošli ovde, da nas ne žele ovde, a poruka i povratnicima koji žele da se vrate, da nisu dobrodošli na svojim ognjištima i da vide šta ih čeka ukoliko samo pomisle da dođu na svoje imanje ili kuću. Mi nemamo kud i mi smo svoji na svome i nadam se da nećemo morati da se branimo od Kurtijevog nasilja. Narodu je terora i torture, koju vrši Priština, dosta, i narod to više neće da trpi. Imaćemo proteste u školama, bolnicama, rudnicima, apsolutno svim institucijama, jer nam je svega, da tako kažem, preko glave” poručio je Rakić.

Na konferenciji se obratila i bivša odbornica SO Severna Mitrovica Gordana Savić, koja je rekla da će sutra u 15 časova biti održan miting, na kojem će žene, majke, sestre, i ćerke, izraziti svoje nezadovoljstvo i brigu.

“Ne želimo više da trpimo ovaj teror , da živimo u ovakvim uslovima, želimo da naša deca žive i školuju se u uslovima dostojanstvenim, u slobodi, u miru kao sva deca ovoga sveta a mislim da to zaslužuju, da nisu ništa drugačija od ostale dece u svetu. Zato ćemo mi žene u sredu da se okupimo i da iskažemo nezadovoljstvo, ovu našu veliku brigu, naime zbog naše dece i naših potomaka koji su rođeni na ovoj svetoj zemlji i koja imaju takođe pravo da nastave da žive ovde u slobodi i miru za šta se svi mi borimo. Ne možemo da trpimo zulum, da nam Kurti uzima novac koji nam je potreban da odgajamo našu decu, da našoj deci uzima parče hleba iz usta. Mislim da je zaista ovo previše. Složićete se svi samnom, zašto da našu decu na putu do škole presreću specijalci sa puškama. Samo zato što je nama jedna jedina zemlja Srbija” rekla je.

“To je jedini razlog i zato još jednom molim sve žene majke, rođake, komšinice, naše sugrađanke da se u sredu okupimo u 15 sati na velikom mitingu u Kosovskoj Mitrovici i da iskažemo naše nezadovoljstvo i brigu, da svet vidi da naša deca zaslužuju da žive dostojanstveno u slobodi i miru. Hvala“ poručila je Savić.

Comments

Pročitaj još