Situacija mirna, ali postoji strah od poplava

Foto: Kim

Uprkos obilnim kišama u protekla tri dana situacija u selima opštine Gračanica je stabilna. Međutim, meštani Lepine i Radeva čija su domaćinstva najbliža Sitnici su u strahu od mogućih poplava. U Kuzminu voda sve više nadolazi.

Meštani koji su se prethodnih godina suočavali sa velikim poplavama ovih dana gledaju u nebo i priželjkuju da kiša što pre stane, strahujući od ponovog prodora vode. Pojedinim domaćinima u Lepini i Radevu još uvek su sveža sećanja na prošlogdišnje poplave koje su im zahvatile kuće i pomoćne objekte.

Živorad Nićić iz Lepine još nije stigao potpuno da sanira štetu na kući od prošlih poplava, a već strahuje od novih.

“Samo daj bože da prestane kiša, gledamo u boga sad. Plašimo se ozbiljno. Prošle godine mi je sav ogrev otišao u Sitnicu. Nešto sam skupio, jedno dva metra drva. Ove godine tamo stoji, ako bude vode sve će da ode”, kaže Živorad za Kim.

Tokom prošlogodišnjih poplava Nićićima je voda prodrla u kuću i pomoćne objekte. Pričinjena je velika materijlana šteta pregoreli aparati, uništen nameštaj, brojne životinje i živina su uginule, žito je stradalo. Otud i toliki strah kod Živorada od novih poplava.

“Malo veće kiše kad padaju prvo gledamo kroz prozor da li ima vode, tražimo gde su nam čizme. Bez čizama se živi leti, a žimi boga mi teško. Sad smo nabavili i one duboke jer bilo je ovde mnogo vode, do ispod prozora”, kaže Živorad pokazujući nam oronuli zid kuće oštećen od prethodnih poplava.

Njegovo domaćinstvo od reke Sitnice razdvaja par njiva i zemljani bedem koje su lokalne službe podigle kako bi sprečile vodenu bujicu.

“Uradili su ovaj kanal tu, proširili su malo taj kanal pa je sada bolje. To je taj bedem, ali to je ništa, voda već prolazi ovamo”, kaže Nićić.

Početkom januara prošle godine nabujala Sitnica probila je u dve kuće Đorđa Maksimovića iz Radeva. Voda je zahvatila štale, poljoprivredne mašine, automobil. Šteta je bila ogromna, a pomoć nedovoljna.

“Vidi se na vratima kolika je bila voda, evo vidi se tamo koliko je i kuća propala, pčele su mi uništene, od nameštaja su mi ostala samo dva kauča. Obećavala je crkva, Opština Lipljan, Opština Gračanica… Sto hiljada dinara su mi dali iz Opštine Lipljan i dva para čizama iz Udruženja “Majka devet Jugovića”. Dva meseca sam spavao u hotelu u Lapljem Selu”, priseća se Đorđe.

Đorđe kaže da trenutno Sitnica nije toliko nadošla da bi ga ugrozila, ali je problem u ljudima koji bacaju otpad u reku. “Bacaju đubre, ono što ruše, granje bacaju i to se zaglavi i stvara problem. Ljudi su krivi, ljudski je faktor. To je neverovatno”, kaže Đorđe.

Javne službe prate situaciju

Iz opštine poručuju da prate situaciju i da za sada nema brige od mogućih poplava.

„Prema izveštajima od jutros, situacija je stabilna, nema problema na svim lokacijama je mirno. Nadamo se da neće biti poplava ovog puta jer se prema vremenskoj prognozi najavljuje pestanak padavina i nadam se da će sve proći bez problema“, kaže za Kim Vladica Trajković, direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica.

Od poslednjih poplava na centralnom Kosovu, Odeljenje javnih službi je, kaže, imalo više intervencija na kriznim područjima.

“Reka Sitnica je malo veći problem jer tu ima propusta gde voda treba da uđe u reku iz kišnih kanala duž cele magistrale od Lapljeg Sela do Lipljana. Dešava se da ti propusti ne mogu da prihvate svu količinu vode jer je bankina viša od samog terena (pristupnih kanala) i dolazi do zadržavanja. Međutim na lokacijama koje su ranije bile kritične kišni kanali i rečna korita su očišćeni i to je dalo rezultate da je ovog puta situacija bolja”.

I Trajković napominje da veliki problem stvaraju sami građani koji u reke bacaju smeće i građevinski otpad.

“Obilaskom terena utvrdili smo da meštani nesavesno bacaju smeće u rečna korita i kišne kanale i prave nam probleme jer Opština Gračanica nema dovoljan budžet da više puta godišnje čisti ista mesta“, kazao je Trajković.

I u Ugljaru gde se godinama unazad sliva voda sa obližnjih brada ispod auto-puta situacija je trenutno mirna. Međutim, u obližnjem Kuzminu, selu koje pripada Opštini Kosovo Polje vode je sve više.

„Još uvek nije ništa poplavljeno voda je stigla do kapije i videćemo šta dalje. Kiša je upravo počela da pada. Za sada nije kritično i strašno. U selu je mirno. Najverovatnije da će biti poplave, jer kiša koliko pada toliko dolazi. Nivo vode trenutno je oko 30 do 40 cm“, kaže za Kim meštanin Ivan Trajković.

Januara prošle godine ovo selo je bilo među najugroženijima. Posle izlivanja reke Drenice zahvaćene su kuće, pomoćni objekti, štale. Šteta je bila ogromna a posledice još uvek nisu sanirane.

Comments

Pročitaj još