Radionice pevanja uz gusle na Kosovu i Metohiji

Ansambl

Ansambl “Venac”, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije, i ove godine organizovao radionice pevanja uz gusle na Kosovu i Metohiji.

Ansambl „Venac“ je uz pomoć poznatog srpskog narodnog guslara Boška Vujačića 18. novembra organizovao dve radionice pevanja uz gusle u Kosovskoj Kamenici u Kulturnom skloništu “Krik” i u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” iz Prištine sa privremenim sedištem u Lapljem Selu.

Organizaciju radionica pomogle su Muzička škola “Stevan Mokranjac” iz Prištine i Osnovna škola “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice.

I prošle godine, avgusta i septembra, u organizaciji “Venca” održane su radionice u Gračanici u Ansamblu “Venac”, u Prištini u Srpskom kulturnom centru, u Zubinom Potoku u Domu kulture “Stari Kolašin” i u Velikoj Hoči.

Gusle će u skorijoj budućnosti postati deo “Venca” tako što će narodni guslar Boško Vujačić obučavati pevanju uz gusle Vojina Grbovića, solistu narodne igre u “Vencu”, da bi se uvrstile u repertoar.

Gusle su narodni srpski instrument. Od 2018. godine nalaze na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Guslanje predstavlja jednu solističku izvođačku praksu narodnih epskih pesama u desetercu, koja je tradicionalno negovana i prenošena generacijama i to usmenim putem s kolena na koleno, navedeno je u saopštenju.

Pokrovitelj organizovanja radionica je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još