• Početna>
  • Vesti>

Manastir Zočište proslavlja hramovnu slavu – Svete Vrače

Foto: Radio Goraždevac

Slava manastira Svetih Vrača Kozme i Damjana u selu Zočište, nedaleko od Orahovca, počela je prazničnim bdenijem sa iznošenjem Petohljebnice.

Bdenije uoči slave u manastirskoj crkvi služili su iguman manastira Banjska otac Danilo i iguman manastira Devine Vode otac Fotije. Za pevnicom su pojali pojci ovog manastira koji se za slavu i veće praznike u manastiru okupljaju sa svih strana.

Iguman manastira Zočište arhimandrit Stefan je za vreme bdenija otvorio kivot sa moštima Svetih Vrača i okupljeni vernici su prilazili da ih celivaju i pomažu se svetim uljem.

U navečerje je u manastir stigao i iguman manastira Ribnjak kod Bara otac Prokopije koji redovno dolazi na manastirsku slavu.

14. novembra se slavi jedna od dve slave koju ovaj manastir proslavlja, u narodu poznato kao zimsko Sveto Vrače. Druga je letnja slava i obeležava se takođe na Svete Vrače 14. jula.

Manastir Sveti Vrači se nalazi u selu Zočištu kod Orahovca i poznat je po moštima Svetih Kozme i Damjana koji vekovima isceljuju mnoge koji im se obrate za pomoć od raznih bolesti, nezavisno od toga koje su nacije ili vere.

Manastir je miniran u septembru 1999. godine, ali je čudom Svetih Vrača kao i molitvama i prilozima vernog naroda crkva obnovljena 2007. godine. Od tada do danas je mnogo urađeno na obnovi čitavog manastirskog kompleksa i manastir sija u punom sjaju, kao da nikada nije rušen.

Comments

Pročitaj još