• Početna>
  • Vesti>

RSE: Poslednji rok za viznu liberalizaciju Kosova pomera se na 1. decembar 2023.

Rok za ukidanje šengenskih viza za Kosovo pomera se sa 1. novembra na 1. decembar 2023. godine, ali bi taj datum bio konačan, bez obzira da li će do tada profunkcionisati Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS).

Češko predsedavanje Evropskom unijom (EU) izradilo je novi nacrt odluke o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, u kojem je datum podnošenja zahteva pomeren sa 1. novembra na 1. decembar naredne godine.

„Izuzeće od viznog režima primenjivaće se tek od datuma početka operacije ETIAS, ali u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra 2023. godine“, navodi se u najnovijem nacrtu koji je video Radio Slobodna Evropa .

Prema diplomatskim izvorima, ovo odlaganje datuma kada bi vizna liberalizacija za Kosovo stupila na snagu argumentovano je činjenicom da građani Kosova žele da mogu da putuju bez viza u šengensku zonu, ako, kako je planirano, ETIAS ne bude u potpunosti funkcionalan 1. novembra.

Inače, u slučaju tehničkih problema koji bi odložili funkcionisanje ETIAS-a, EU dozvoljava da se vize za Kosovo ukinu najkasnije 1. decembra i na taj način, prema ovim izvorima, Kosovo ne bi trpelo posledice mogućih kašnjenja u evropski nivo.

Od petka, 11. novembra, počela je pojednostavljena pismena procedura u skladu sa novim tekstom.

Prema toj proceduri, akt će se smatrati usvojenim po isteku roka koji je odredilo Predsedništvo, osim ako mu država članica ne usprotivi. U ovom slučaju, zemlje članice imaju rok do srede, 16. novembra, da eventualno ulože primedbe.

Ukoliko nema primedbi, tekst se smatra usvojenim i prelazi sa ekspertskog na politički nivo. Ukoliko tekst bude usvojen, o ovom pitanju trebalo bi da razgovaraju krajem novembra ambasadori zemalja članica EU.

Nakon toga trebalo bi da se održi takozvani trijalog u kome učestvuju sve tri institucije EU: Evropska komisija, Evropski parlament i Savet EU.

Na kraju, ovu odluku treba da odobre Evropski parlament i Savet ministara EU, gde se odluka donosi kvalifikovanom većinom, što znači 55 odsto država članica koje podržavaju 65 odsto celokupne populacije EU.

Češko predsedništvo nastoji da završi sve relevantne zakonodavne procedure do kraja ove godine.

Poznato je da je cilj češkog predsedavanja da vizna liberalizacija bude jedna od „svetlih tačaka” samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan u Tirani 6. decembra.

Kosovo je jedina država na Zapadnom Balkanu čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u evropskim zemljama. Srbija, Crna Gora i Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su u decembru 2010. prešle na takozvanu belu šengensku listu.

Comments

Pročitaj još