Počinje Pariski mirovni forum

Foto AFP/Marin Ludovic

U Parizu će se danas i sutra održati Pariski mirovni forum, koji okuplja stručnjake i zvaničnike iz celog sveta kako bi razgovarali na temu „Izlazak iz multikrize”.

Zasnovan na ideji da je međunarodna saradnja ključna za prevazilaženje globalnih izazova i osiguranje trajnog mira, misija Pariskog mirovnog foruma je da okupi sve aktere u globalnom upravljanju, šefove država i vlada, međunarodne organizacije, lokalne vlade, nevladine organizacije, fondacije, preduzeća, medije, sindikate, verske grupe i građane, kako bi svake godine mogli da vode dijalog pod jednim krovom, navedeno je na sajtu stalne misije Francuske pri UN.

Svake godine od 2018. Pariski mirovni forum ističe projekte i inicijative upravljanja koji predlažu konkretna rešenja i akcije u suočavanju sa globalnim izazovima, prenosi Tanjug.

Ova rešenja karakteriše njihova međunarodna dimenzija i dimenzija sa više zainteresovanih strana i njihova sposobnost da donesu trajne promene u okviru globalnog upravljanja.

Borba protiv globalnog zagrevanja, napori za postizanje ciljeva održivog razvoja i jačanje zdravstvenih sistema, ekonomska saradnja i zajedničko upravljanje globalnim javnim dobrima već su bili pod uticajem pandemije kovid-19, navedeno je na sajtu.

Od ruskog napada na Ukrajinu veliki deo sveta je takođe pogođen posledicama tog rata: humanitarnom krizom, visokom inflacijom i cenama energenata, rastućom nesigurnosti hrane i velikim ekonomskim i političkim poremećajima.

Peti sastanak Pariskog mirovnog foruma biće fokusiran na temu „Izlazak iz multikrize” i sprečavanje destruktivne polarizacije sveta koja bi ugrozila kolektivne napore.

Dva dana, 11. i 12. novembra 2022. govornici i stručnjaci radiće na ublažavanju višestrukih šokova negovanjem kooperativnog svetskog poretka i obnovljenog multilateralizma.

Kroz transnacionalna rešenja, inicijative i debate, Forum će izneti primere odlučnosti, otpornosti i solidarnosti.

To će pomoći u rešavanju najhitnijih problema današnjice u kontekstu koji se brzo menja, navedeno je na sajtu.

Comments

Pročitaj još