• Početna>
  • Vesti>

Svečana akademija “Deca Svetom Dimitriju” povodom Mitrovdana: Ljubav prema veri, našim dragima i opstanku

Foto: Radio Mitrovica sever

Svečana akademija „Deca Svetom Dimitriju“ održana je večeras u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici, povodom obeležavanja gradske i hramovne slave Mitrovdana.

U programu su učestvovali Crvkeni hor „Branislav Nušić“ , mališani Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ i Kulturno-umetničko društvo „Kosovski božur“ .

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić pozdravio je prisutne i poručio da su večeras okupljeni, kako bi se zajedno pomolili za mir, toleranciju i opstanak.

„Ohrabreni dolaskom našeg vladike Teodosija, imamo dosta snage i motiva da u narednom periodu istinski i iskonski, iskažemo ljubav prema veri, prema našim dragima i prema našem opstanku. Pred nama je turbulentan period, ali ako svi zajedno budemo ujedinjeni u veri, svi zajedno uspećemo i naravno ponovo biti na pravom putu. Taj naš put je odavno zacrtan, pravoslavni i svetosavski, i ostanimo na tom putu, koji je pravi pokazatelj svega onoga, kroz šta srpski narod na Kosovu i Metohiji prolazi“ naveo je Spirić.

Spirić je istakao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ opštine Kosovska Mitorvica nastaviti da u kontinuitetu pružaju maksimalnu podršku svakom pojedincu.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica će u kontinuitetu nastaviti da pruža maksimalnu podršku svakom pojedincu, a svakako, briga o svakom čoveku na Kosovu i Metohiji jeste danonoćna i našeg predsednika Aleksandra Vučića i tako će biti i u narednom periodu“ rekao je Spirić.

Spirić je svim građanima, u ime opštine i njegovo lično ime, čestitao gradsku slavu Mitrovdan.

„Večeras jasno pokazujemo koliko volimo Kosovsku Mitrovicu, naš grad, naše Kosovo i Metohiju, jer upravo učešće večeras će zauzeti oni koji su budućnost, a to su naša deca i omladina, koja pokazuje koliko joj je stalo do najlepše države, najlepše pesme i najčistije vere“ rekao je on.

Mališani PU „Danica Jaramaz“ su zajedno sa svojim vaspitačima pripremili prigodan kulturno umetnički program i pokazali kako se neguje tradicija pesme, igre i folklornih vrednosti, uz muzičku pratnju Petra Rakića (gitari), Slobodana Nikolića (harmonika) i Jasmine Nikolić (violini).

Akademiji je prisustvovao i vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, svešenstvo crkvene opštine Kosovska Mitrovica, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić, direktori škola, ustanova i ostalih institucija, kao i veliki broj građana i mlađih generacija.

Vladika Teodosije će sutra u 8 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Nakon liturgije, u 10:30h uslediće svečana litija i lomljenje slavskog kolača.

Comments

Pročitaj još