• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Sve strane da se uzdrže; Vučić: Priština grubo krši Briselski sporazum

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zatražio da se sve strane u sporovima po pitanju Kosova i Metohije uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju, odnosno da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je generalnom sekretaru NATO ukazao na to da Priština svojim jednostranim potezima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem po pitanju registarskih tablica i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima.

Vučić je dodao da, uprkos tome, Srbija nastoji da održi mir i stabilnost i da će tome da ostane posvećena.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju kako uloge KFOR-a, tako i direktnog kontakta načelnika generalštaba Vojske Srbije sa komandantom NATO snaga na Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar Stoltenberg istakao je da NATO ceni saradnju ostvarenu sa Srbijom sa pozicije vojno neutralne zemlje.

Jens Stoltenberg pozvao je u odvojenim telefonskim razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prisstinskih institucija Aljbina Kurtija da se uzdrže od bilo kakvih unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu eskalaciju na KiM.

“Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o napetoj situaciji na severu Kosova. Pozvao sam obojicu da se uzdrže od bilo kakvih unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu eskalaciju”, napisao je Stoltenberg na svom Tviter nalogu.

On je poručio da je dijalog jedini put napred i dodao da KFOR ostaje na oprezu.

Comments

Pročitaj još