• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Vreme da se stvari isteraju na čistac – postoji li ili ne Briselski sporazum

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da kosmetski Srbi izlaskom iz prištinskih institucija brane legitimno pravo na svoje interese, isto kako su to Albanci radili decenijama i dodao da je vreme da se stvari isteraju na čistac – da li postoji Briselski sporazum ili ne.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da je vreme da se stvari isteraju na čistac – da li postoji Briselski sporazum ili ne.

“Vreme je da se EU i svi ostali izjasne da li postoji, a ne da se prave novi, a da se ne poštuju stari. Srbi se bore za Briselski sporazum koji je Aljbin Kurti srušio. Imaju legitimno pravo da brane svoje interese. Srbi sa Kosova neće više da učestvuju u tome”, poručio je Dačić.

Podsetio je da su Albanci s KiM decenijama pre proglašenja nezavisnosti izašli iz institucija i protestovali na ulicama.

“Sada će malo Srbi da se bore albanskim metodama. Kako ste posejali, tako ćete i da žanjete. Ne govorim o Kosovu, već o svetu i principu poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koji navodno svi pozdravljaju, ali koji ne važi za Srbiju”, istakao je šef diplomatije.

“Branimo Briselski sporazum i još smo nešto krivi” 

Naglasio je da je on potpisao Briselski sporazum i da na njega tada nije uticao Vladimir Putin, nego evropske diplomate i da ga je potpisao zbog Zajednice srpskih opština.

“Mi branimo Briselski sporazum koji nas je naterala da potpišemo EU i još smo nešto krivi. To je karikatura. Na osnovu sporazuma su ljudi iz Srbije ušli u institucije, vladu. Zamislite da budete deo vlade koja radi protiv interesa Srba na Kosovu”, naveo je Dačić.

Dodao je da Srbi sa KiM nisu rekli da će trajno da izađu iz tih institucija, već dok se ne formira ZSO, a da Evropa, ako je mogla da čeka 9,5 godina, može da čeka i formiranje ZSO.

Što se tiče Beograda, istakao je Dačić, osnovna poruka predsednika Aleksandra Vučića je da ne naprave ni jedan korak koji bi onemogućio dijalog, ali Srbija mora da brani svoj narod.

Ministar spoljnih poslova je rekao da mu je glavni pregovarač EU Miroslav Lajčak rekao da je svima u Evropi preko glave Aljbina Kurtija, a da su svesni da je Beograd konstruktivan.

“I šta će se sada desiti, hoće li Kurti dobiti po nosu. Ako EU i SAD ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, o čemu pričamo? Može Evropa da prizna da su nas slagali da bi potpisali Briselski sporazum. Došlo je vreme da svako pokaže za šta se zalaže, pa i EU”, poručio je Dačić.

“Neka ponude nešto što Beograd može da prihvati”

Što se tiče tvrdnji da je “pitanje Kosova rešeno”, Dačić se zapitao zašto onda zovu Beograd, što ga ne reše sami.

“Da bi Kosovo bilo članica UN potrebno je da dobiju dvotrećinsku većinu u UN, a imaju najviše 83 glasa. U kojoj oni realnosti oni žive?”, zapitao je Dačić.

Ukazao je da, ako žele da Beograd učestvuje u rešavanju kosmetskog problema, onda neka ponude nešto što može da prihvati.

Na pitanje da proceni trenutnu bezbednosnu situaciju, Dačić je konstatovao da pretnje dolaze od Kurtija i da je to pitanje za EU, a ne za nas.

“Hoćete li da dozvolite Kurtiju da pravi haos ili ne? Srbi su izašli iz institucija, jel nekog diraju? I Albanci su decenijama bili van institucija i protestovali. Sada će malo Srbi da se bore albanskim metodama”, poručio je Dačić.

Comments

Pročitaj još