• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti zadao udarac Briselskom sporazumu, zapad kao da nije čuo to što je govorio, 24 sata nemamo nikakve reakcije

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je na konferenciji za novinare obavestio javnost da je Aljbin Kurti svojom jučerašnjom izjavom i  to usred Berlina, u okviru Berlinskog procesa izjavio da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština, da možda papir o formiranju ZSO postoji u Beogradu ali ne postoji u Prištini, kao i da smenjuje direktora regionalnog direktorata Kosovske policije za sever Nenada Đurića, samo zato što je stao u odbranu srpskog naroda na KiM.

„Ovim je zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu i svakoj drugoj saradnji u pravcu normalizovanja odnosa Beograda i Prištine i to je zaista naišlo na potpuno ogorčenje srpskog naroda na KiM. Zbog svega ovoga očekuje se reakcija države Srbije, posebno zbog ovakvog brutalnog kršenja međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih sporazuma koje smo dogovarali posebno sporazuma o slobodi kretanja. Da li je neko iz međunarodne zajednice čuo juče Aljbina Kurtija koji usred Berlina gazi sporazume, a time je ponizio EU i pokušao da ponizi Beograd, državu Srbiju ali i srpski narod na KiM, ili zapad nije čuo to što je govorio Kurti pa tako već 24 sata nemamo nikakve reakcije zapada na ovakvo brutalno gaženje briselskog sporazuma od strane Kurtija“, rekao je Petković.

Kaže da je Kurti prekršio tačku 9 Briselskog sporazuma, gde stoji da komandira ovog regiona koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, bira srpski narod.

„Predsednik Aleksandar Vučić je razgovarao sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, oni su svi jedinstveni i odlučni da brane svoje pravo za ostanak i opstanak na KiM, na svojim vekovnim ognjištima, da brane svoje pravo na slobodu kretanja. On im je rekao da ih razume ali im je i ukazao na sve posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog poretka na prostoru KiM“, dodao je Petković na konferenciji za novinare.

Comments

Pročitaj još