Lažne vesti i tabloidi doživeli ekspanziju

Foto: Kim Milivoje Mihajlović i Radmilo Marković

Konferencija pod nazivom “Uloga nezavisnih medija u borbi protiv lažnih vesti” u organizaciji RTV Kim održana je juče u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.

Proteklih jedanaest meseci, pet medija koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu, među kojima su RTV Kim, Radio Kontakt Plus, Radio Mitrovica sever, KoSSev i Radio Goraždevac radilo je na otkrivanju netačnih vesti.

Otvarajući konferenciju, direktor RTV Kim Isak Vorgučić  je kazao da je “svaka objavljena vest nekada bila neprikosnovena istina”.

“Kada za nešto kažete ’video sam na televiziji’ ili ’piše u novinama’ to znači da nema diskusije, da je to činjenica. U ovakve medije su decenijama svoj kapital ulagali najmoćniji ljudi države sveta, a onda je jednog dana student u svojoj sobi na svom računaru napravio najmoćniji medij na svetu – Fejsbuk. Od kada postoje informacije, postoje i dezinformacije, to nije ništa novo, niti specifično za vreme u kome živimo. Bitna razlika u odnosu na prethodna vremena je u tome što ih je sada neuporedivo lakše i jeftinije plasirati, a za to ne snositi odgovornost i posledice”, rekao je Vorgučić.

Novinar sa Kosova Milivoje Miki Mihajlović koji živi i radi u Beogradu rekao je da lažne vesti nisu specifične samo za Balkan, Srbiju, zemlje u okruženju, već da su globalni trend.

“Uvek je bilo lažnih vesti i nepravde u javnom prostoru, ali nikada u ovolikoj meri. Ne samo u našoj sredini, nego i u svetu, mada nikako ne želim da aboliram našu sredinu. Počeo bih od fatalnih posledica koje su dovele do toga da se narod navikao na laž. Jasno je da lažne vesti nastaju iz centara političke, ekonomske, formalne moći. Njihov cilj je da kompromituju političke protivnike, stranke, pojedince i da ne dozvole da se istina čuje. To je sama definicija lažnih vesti. U životu je drugačije. Ranije su se pozivali glavni urednici da im se izdiktira koje će teme obradjivati. Sada je drugačije, iz jednog centra se šalju softverske poruke ljudima koji nastupaju na televiziji, novinarima koji vode emisije, botovima i trolovima“, rekao je Mihajlović.

„Vi sada otvarate novine, puštate televizor, gledate društvene mreže i vi ste navikli da čujete lažnu vest i to vas više ne uzbuđuje – veliki broj ljudi, ukoliko se lično vas ne dotiče. Navikli smo da se osetimo prevarenim i da nam to ne smeta. Imamo 400.000 miliona lažnih naloga na Fejsbuku, svaki deseti Tviter nalog je lažan. To je takva snaga za širenje lažnih vesti“, rekao je Mihajlović.

Novinar BIRN-a i nedeljnika Vreme  Radmilo Marković rekao je da su profesionalni medeiji skrajnuti sa scene poslednjih 30 godina.

“Lažne vesti i tabloidi su doživeli ekspanziju zato što postoji interes za njima i zato što se pospešuje njihovo funkcionisanje. Oni imaju finansijski i društveni podsticaj, a slabe su sile koje se trude da spreče takav trend. Najveći novac od države dobijaju tabloidi koji spinuju. Zahvaljujući ’mejnstrim’ medijima čitavo društvo živi u paralelenoj realnosti“, rekao je on.

Radmilo Marković je naglasio da su istraživački mediji poslednjih godina otkrili brojne primere korupcije, ali da je to ostalo nezapaženo i da niko nije reagovao.

“Lažne vesti i tabloidi su doživeli ekspanziju zato što postoji interes za njima i zato što se pospešuje njihovo funkcionisanje. Oni imaju finansijski i društveni podsticaj, a slabe su sile koje se trude da spreče takav trend. Najveći novac od države dobijaju tabloidi koji spinuju. Zahvaljujući ’mejnstrim’ medijima čitavo društvo živi u paralelenoj realnosti“, rekao je on.

„Tabloidi i mediji koji stvaraju lažne vesti su mejnstrim. Nisu to sada neke bočne pojave. To je posledica činjenice da je u poslednjih 10 godina naročito cela država i društvo u iščašćenom stanju da živi u paralelnoj realnosti. Ta paralelna realnost mora da se stalno pumpa i priče koje ne odgovaraju javnosti. Mi to živimo već deceniju“, poručio je Radmilo Marković.

On kaže da je tačno da štampani tabloidi nestaju, ali i da se sada taj sadržaj objavljuje onlajn, što pogoršava situaciju jer, kako kaže, nijedno telo ne reguliše rad onlajn medija.

Glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević je kazao da onaj ko se bavi medijima zna koliko je teško otkriti lažnu vest.

“Mi, kao neko ko odgovorno radi svoj posao, važno je da razotkrivamo takve vesti. Jeste teško, ali moramo da se borimo i da nastavimo, pogotovo u tim kritičnim situacijama, ne samo zbog onoga što se dešava na terenu nego i za neka buduća vremena”, rekao je Dimitrijević.

Glavna i odgovorna urednica portala Kossev Tatjana Lazarević je kazala da su mediji na srpskom na Kosovu u “poplavi” lažnih vesti mnogo oprezniji u odnosu na medije koji izveštavaju na albanskom i srpske tabloide.

“Mediji su preuzeli, ne toliko ulogu primarne informative, nego ulogu propagande, političari stižu prvi do mreža, mediji žvaću, daju prioritet laži, oni vrše brutalnu propagandu. Postoji jedan termin u novinarstvu – “vatrogasno crevo laži”. Mi imamo jedno nerešeno pitanje, višedecenijski problem, dva politička narativa. Mediji su, sasvim potvrđeno, udarna pesnica vlasti u Srbiji, ali i vlasti u Prištini. Uz svo dužno poštovanje, ima velike razlike (među medijima), kao što i političari zloputrebljavaju medije, uz društvene mreže”, rekla je ona.

Konferencija “Uloga nezavisnih medija u borbi protiv lažnih vesti” je održana povodom zajedničkog projekta pet medija na srpskom jeziku u nastojanju da razotkriju neistine u medijima, a koji podržava Ambasada SAD u Prištini.

Comments

Pročitaj još