Danas sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Instagram

Predsednik Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 10 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Pre toga razgovaraće sa Srbima sa Kosova i Metohije na njihov zahtev.

Sednica je zakazana nakon što su predstavnici Srpske liste zatražili hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zbog najave Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa, kako su naveli, “otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama”.

Rok koji je Priština odredila za preregistraciju tablica na Kosovu i Metohiji ističe 31. oktobra, a premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti naveo je da taj rok neće biti produžen, uprkos apelima Zapada.

Portparol Evropske unije Peter Stano, uoči isteka roka za preregistraciju vozila na KiM, pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od jednostranih koraka koji vode ka eskalaciji situacije, kao i da usmere svu energiju i napore na ostvarivanje napretka u dijalogu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobio odgovor Prištine o zahtevu da za 10 meseci prolongiraju rok za preregistraciju vozila sa srpskih na lokalne tablice.

“Nadam se da će oni pozitivno odgovoriti na zahtev ne samo SAD, već i ostatka Kvinte, EU i specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka”, rekao je Eskobar.

Comments

Pročitaj još