• Početna>
  • Vesti>

Petković: Vučić će se u najhitnijem roku odazvati pozivu Srpske liste

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u najhitnijem roku odazvati pozivu na sastanak Srpske liste.

Petković je novinarima u Pasjanu rekao da apel koji je uputila Srpska lista govori o ozbiljnosti situacije, s obzirom da se približava rok za preregistraciju vozila.

“Naš narod, pogotovo na severu KiM, u potpunosti je svestan, pre svega namere Kurtija da izazove krizu u južnoj sprskoj pokrajini. Predsednik Aleksandar Vučić, koji danonoćno pokušava da reši brojne probleme i da sačuva mir i stabilnost na Kosmetu, više je nego svestan šta može da se desi zbog jednostranih poteza i odluka Kurtija. Svakako će se u najhitnijem roku i sam predsednik odazvati pozivu Srpske liste”, rekao je Petković.

On je poručio i da je Beograd apsolutno učinio i čini sve, kroz diplomatske kanale, da dođe do dogovora po pitanju tablica, dok Kurti odbija da razgovara, na šta je više puta pažnju skrenuo i predsednik Vučić, rekavši da se ni milimetar nismo pomerili, kada je reč o dogovoru ili rešenju oko tablica.

Petković je istakao da su KM tablice, koje izdaje Srbija, legalne i legitimne tablice, koje koristi srpski narod da severu KiM.

“Naš narod na severu KiM se oseća građanima Srbije i imaju apsolutno pravo da koriste KM tablice. One nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom. U suprotnosti sa sporazumom je odluka Kurtija da godinu dana pre roka, ukine statusno neutralne KS tablice”, rekao je Petković.

On je naveo da Kurti pokušava spotovima i sms porukama da Srbe natera na nešto što je nelegalno, i što niko neće.

“Najbolji pokazatalj toga je bilans njihove tzv. kampanje za preregistraciju – činjenica da je do sada na severu dvoje Srba preregistrovalo svoje automobile, od 9.000 vozila sa KM tablicama. To jasno pokazuje šta Srbi na severu KiM misle o toj jednostranoj odluci Aljbina Kurtija”, rekao je Petković u Pasjanu.

Comments

Pročitaj još