• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM raspisala javni poziv za dodelu podsticaja i podršku za razvoj voćarstva i pčelarstva

Foto: Kancelarija za KiM, prethodna dodela

U okviru Programa raspodele podsticajnih sredstava za podršku poljoprivredi na teritoriji Kosova i Metohije u 2022. godini, Kancelarija za KiM raspisala je javni poziv za dodelu podsticaja i podršku za razvoj voćarstva i pčelarstva na prostoru južne pokrajine koji je u toku, navodi se u saopštenju.

Subvencije za razvoj i oporavak poljoprivredne proizvodnje odnose se na nabavku sadnica voća, povrća, vinove loze, kao i na nabavku košnica i druge pčelarske opreme.

Konkurse raspisuju jedinice lokalne samouprave gde se ujedno i predaje konkursna dokumentacija, a opštine koje su obuhvaćene ovim programom su: Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Istok, Klina, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Kosovo Polje, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Prizren, Priština, Srbica, Uroševac i Štrpce.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kod Uprave za trezor Republike Srbije, porodična domaćinstva, poljoprivredna gazdinstva pri manastirima SPC, kao i zemljoradničke zadruge, a svi sa sedištem na teritoriji Kosova i Metohije.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Veselin Kočanović ističe da Kancelarija kroz svoje programe nastavlja da stimuliše razvoj poljoprivrede na KiM koja predstavlja stub ekonomskog rasta i opstanka našeg naroda u pokrajini.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim programom nastavlja da podstiče jedan od najvažnijih ekonomskih resursa na prostoru Kosova i Metohije, a to je poljoprivreda. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo čvrst oslonac poljoprivrednim proizvođačima, zadrugama i gazdinstvima kako bi mogli da osnuju ili unaprede svoju proizvodnju. Jačajući poljoprivrednu granu jačamo i ekonomski standard našeg naroda i osnažujemo ih u nameri da ostanu na svojim vekovnim ognjištima,“ kazao je Kočanović.
Javni poziv je otvoren do 1. novembra 2022. godine.

Comments

Pročitaj još