Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora

Foto: Kim

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Odluka suda će se primeniti nakon pravosnažnosti presude u zakonskom roku. Todosijević se obavezuje da plati paušal od 100 evra i 50 evra na ime žrtava kriminala u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim Ivana Todosijevića, navodeći da je u vremenskom razdoblju dok je bio na položaju u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa.

Sudsko veće ocenjuje da je u skladu člana 360 Krivičnog zakona, Todosijević izvršio krivično delo i da je njegov postupak imao uticaja na podstrekivanje mržnje.

Osuđeni ima pravo žalbe na odluku suda i njegova odbrana je može uložiti Apelacionom sudu u roku od 15 dana od preuzimanja presude.

Todosijević je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje, podseća RTV Kim.

Srpski funkcioner sa severa Kosova je prvostepeno osuđen 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog ove izjave.

Comments

Pročitaj još